Pregatirea dinaintea interviului II

La interviul de angajare, fiecare gest conteaza. Sau nu?

Odata ajuns la locul interviului de angajare emotiile sunt la cote maxime. Vocea tremura, obrajii se înrosesc, iar mâinile se misca fara control. Iata câteva sfaturi, pentru a lasa impresia de control de sine si profesionalism:
Respira adânc si bea putina apa. Daca ajungi mai repede la interviu, ai timp sa te relaxezi câteva minute înainte de a începe discutia. Înainte de a intra în birou, opreste toate alarmele telefonului si nu îl mai tine la vedere.

Ce faci?

Saluta, intra în birou si ia loc doar dupa ce esti invitat. Prezinta-te scurt si lasa interlocutorul sa porneasca discutia. În timpul interviului, tine spatele drept si pastreaza o postura relaxata: nu tine mâinile încrucisate sau la spate si nu te juca în timp ce vorbesti cu pixuri sau alte accesorii. Nu vorbi prea încet sau într-un ritm prea alert si nu ezita sa ceri un pahar de apa, daca simti ca te-ar ajuta sa te simti mai bine.

Ce spui?

În principiu, raspunde doar la întrebarile care ti se pun. Pliaza pe întrebari raspunsurile pregatite de acasa, dar încearca sa nu fii pe lânga subiect. Nu te repeta, nu acapara conversatia si nu intra în detalii, daca nu ti se cere. Respecta timpul care ti se acorda si profita de el cu eleganta.
Exprima-ti interesul pentru postul pentru care ai aplicat si nu ezita sa strecori câteva informatii despre valorile companiei unde ai aplicat- interlocutorul va aprecia faptul ca te-ai documentat.
Întreaba despre evolutia procesului de recrutare, fara sa fii invaziv. Poti cere detalii despre data la care se va anunta numele celui care primeste postul sau despre care sunt calitatile pe care ei le cauta la candidati. Nu întreba despre prestatia celorlalti candidati sau despre fostii angajati.

Cel mai important lucru pe care este bine sa îl ai în vedere este sa nu te asezi, mental, pe o pozitie inferioara interlocutorului. Angajatorul îti este, în acest punct, doar un partener de discutie. Nu este în interesul lui sa îti puna întrebari incomode sau sa te demotiveze, însa îsi doreste sa vada cât esti de compatibil cu echipa si compania în care ai putea ajunge sa lucrezi. Detectarea unor eventuale incompatibilitati între tine si mediu de lucru reprezinta un avantaj si pentru tine si pentru ei. Fii relaxat si natural, dar politicos, iar lucrurile vor decurge asa cum îti doresti.

Lasă un răspuns