Ziarist

locuri de munca ziaristZiaristii analizeaza, redacteaza si editeaza cazurile, reportajele si articolele pentru a fi folosite intr-o varietate de medii, inclusiv in reviste, ziare si publicatii corporative.

Responsabilitatile tipice ale postului includ: generarea de idei pentru viitoarele articole, ce ar putea trezi interesul cititorilor; citirea si cercetarea articolelor si a reportajelor; verificarea informatiei si intervievarea surselor; redactarea, editarea, corectarea si propunerea textelor; participarea la evenimente, festivaluri si conferinte relevante; crearea si mentinerea unei retele de contacte; intalnirea si relationarea cu celalalt personal, inclusiv cu designerii, fotografii si editorii; cunoasterea legislatiei privind viata privata si defaimarea; respectarea directivelor etice ale industriei; generarea de idei pentru articolele viitoare.

Angajatorii tipici ai ziaristilor: editurile comerciale importante, editurile mai mici de specialitate, revistele de specialitate sau cele destinate consumatorilor.

Posturile libere sunt mediatizate pe internet, in publicatiile care se ocupa de recrutare, in ziarele nationale si in alte publicatii de specialitate. Tineti cont de faptul ca un numar mare de ziaristi sunt freelanceri.

Calificari si instruire. Exista modalitati de a profesa in domeniu atat pentru cei care au parasit studiile, cat si pentru absolventii de facultate. Cu toate acestea, devine din ce in ce mai greu sa profesezi fara o diploma. Astfel, avantajoase sunt jurnalismul, limbile sau studiile media. Pentru anumite posturi, pot fi necesare cunostinte specializate, de stiinta sau din domeniul tehnic.

Este esentiala experienta relevanta dobandita prin activitatea ca liber profesionist, prin publicarea de articole in ziare sau in revistele studentilor, sau prin munca voluntara. Fara experienta, este dificila asigurarea unui post ca ziarist.

Aptitudinile cheie ale ziaristilor: entuziasm, hotarare si perseverenta, bune cunostinte generale si cunostinte despre evenimentele de actualitate, abilitati interpersonale si capacitatea de a utiliza calculatorul.