Topograf

Topografii realizeaza masuratori, aduna si interpreteaza date despre anumite zone de pamant, inclusiv informatii despre limitari, cladiri si caracteristici naturale, cat si facute de om.

Topografii masoara, traseaza, verifica, aduna si interpreteaza informatii despre anumite zone de pamant. Acestia lucreaza, de obicei, pe pamantul care va fi reamenajat, sau pe care infrastructura deja construita (cum ar fi sinele de cale ferata) trebuie sa fie reparata – dar nu intotdeauna. Arheologii pot angaja topografi pentru a afla mai multe informatii despre posibilele zone de interes din punct de vedere arheologic.

Responsabilitatile tipice ale postului: acestia realizeaza investigatii topografice/hidrografice/ale pamantului sau masoara cladirile, folosind o varietate de echipamente specializate si tehnologii, precum robotica sau scannerele 3D; analizeaza datele folosind planuri, harti, diagrame si programe precum AutoCAD si sisteme informationale geografice; prezinta datele clientilor si redacteaza rapoarte; consiliaza cu privire la chestiuni tehnice si la viabilitatea planurilor de constructie.

Postul combina activitatea desfasurata intr-un birou cu cea afara, realizata la diferite locatii. Veti fi nevoit sa va deplasati de la o locatie la alta si uneori, veti lucra departe de casa pentru perioade mai lungi de timp. In functie de suprafata de teren, si felul in care aceasta este utilizata (spre exemplu, daca este ocupata de o sina de cale ferata operationala), veti fi nevoit sa lucrati in ture sau inafara programului de lucru.

Angajatii tipici ai topografilor: firmele specializate in cadastru si topografie; guvernul local si central; companiile de inginerie civila si de constructie; companiile miniere; companiile de servicii publice.

Posturile libere sunt mediatizate online, prin serviciile universitare de cariera si prin agentiile de recrutare, precum si in ziare online si reviste dar si pe site-uri ale organizatiilor profesionale relevante prin comunicate de presa.

Calificari si instruire. Exista cai de a profesa in domeniu atat pentru cei care au absolvit o facultate, cat si pentru cei care au parasit studiile.

Absolventii detin, de obicei, o diploma in domeniul geoinformaticii sau stiinte geospatiale – sau intr-un subiect relevant precum geofizica, geologie, geografie, geotehnologie sau stiintele pamantului. Diplomele in inginerie civila sau constructii pot fi acceptate, daca acestea includ module adecvate.

Aptitudinile cheie pentru topografi sunt: cunostinte matematice excelente; abilitatea de a intelege si de a interpreta date; gandire logica; capacitatea de a rezolva probleme si de a analiza; atentia la detalii; comunicare scrisa si verbala excelenta; abilitatea de a lucra independent sau ca parte dintr-o echipa; capacitatea de a-si organiza si de a gestiona timpul; cunostinte foarte bune in domeniul informaticii.