Terapeut prin arta

Terapeutii prin arta folosesc arta pentru a ajuta pacientii sa depaseasca anumite dificultati psihologice si pentru a le permite sa îsi exprime emotiile si sentimentele.

Ce face un terapeut prin arta? Terapia prin arta ajuta pacientii sa-si depaseasca dificultatile emotionale si mentale prin exprimarea acestuia prin procesul artistic.

Practicantii lucreaza cu o varietate mare de pacienti care sufera de probleme de sanatate diverse, incluzând depresii clinice sau bipolare, fobii, anxietate sau dereglari comportamentale.

Terapia doreste sa canalizeze energiile pacientilor în pictura, sculptura si alte forme de exprimare (incluzând teatrul si dansul) si sa îi ajute pe acettia sa înteleaga si sa îsi înfrunte conflictele interioare.

Terapeutii prin arta joaca un rol activ în timpul sesiunilor; acestia ghideaza pacientii prin procesul creativ si îi încurajeaza sa îsi înfrunte sentimentele si sa exploreze procesul de gândire din spatele acestora.

Operele de arta care rezulta pot avea un efect cathartic pentru pacient si îl pot ajuta pe acesta sa îsi revina dintr-o boala, sau sa o accepte. Activitatile tipice ale acestui rol includ întâlnirea pacientilor sau a clientilor si aranjarea sesiunilor si a activitatilor, planuirea si facilitarea activitatilor si mentinerea atelierului si a echipamentului, ascultarea pacientilor sau a clientilor si sfatuirea lor în activitati potrivite, ajutarea pacientilor sau clientilor ss înteleaga sistemele sau practicile puse la dispozitia lor pentru a-i ajuta sa-si depaseasca problemele. Terapeutii organizeaza si conduc ateliere unul-la-unul sau de grup, colaboreaza cu alti profesionisti de sanatate mentala si doctori, participa la seminarii, ateliere si conferinte pentru a discuta metode de tratament si pentru a împartasi idei si experiente. Acestia încurajeaza pacientii sau clientii sa îsi exploreze arta si sa înteleaga ce înseamna pentru ei, îndruma pacientii sau clientii catre alti terapeuti si profesionisti.

Conditiile de lucru, împreuna cu titlul detinut, vor depinde de angajator.

De obicei, orele de lucru sunt de la 9:00 la 17:00, dar terapeutii trebuie sa se pregateasca pentru ore suplimentare si sa fie flexibili în ceea ce priveste nevoile pacientilor.

Angajatorii tipici ai terapeutilor prin arta pot proveni din sectorul privat al sanatatii, din Serviciul National de Sanatate, serviciile pentru copii, adolescenti, serviciile sociale, autoritatile din educatie, închisori, organizatii de caritate sau unele organizatii private.

Calificari si instruire.

Terapeutii prin arta au nevoie de o diploma în terapie prin arta sau psihoterapie. Instruirea specifica este uneori oferita de catre angajatori. De exemplu, este posibil sa obtii experienta în educatie speciala sau în închisori. Cu toate acestea, este dificil de obtinut experienta directa înainte de calificare din cauza naturii sensibile a activitatii. Încercati sa acumulati cât mai multa experienta posibil prin munca voluntara în medii relevante cum ar fi scoli, spitale, închisori sau centre de îngrijire. Posturile pot fi obtinute prin abordarea directa a angajatorilor sau voluntariat.

Terapeutii pot fi verificati de politie în timpul instruirii si de asemenea, trebuie sa participe la sesiuni de terapie.

Odata calificati, terapeutii prin arta trebuie sa se dezvolte permanent în plan profesional, prin participarea la ateliere, cursuri, pentru a se asigura ca aptitudinile si cunostintele profesionale sunt la zi.

Aptitudinile cheie pentru terapeutii prin arta. Acestia trebuie sa posede abilitati artistice excelente, creativitate, imaginatie si entuziasm, trebuie sa dea dovada de maturitate, rabdare, calm si respect. Terapeutul trebuie sa ofere o atmosfera deschisa, confidentiala si prietenoasa, care sa încurajeze învatarea si participarea, trebuie sa dispuna de o empatie puternica si de vointa de a ajuta oameni din toate domeniile, de abilitatea de a se descurca în situatii dificile, poate dureroase sau jenante. Terapeutul are aptitudini excelente interpersonale, de comunicare sau de ascultare, detine cunostinte bine sedimentate si întelege teoria si practica psihoterapiei si rolul pe care arta îl poate juca în tratament.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.