Tehnician imbracaminte si textile

Tehnicienii de imbracaminte si textile schiteaza, dezvolta si produc fire naturale sau sintetice, tesaturi si textile.

Tehnicienii de textile lucreaza cu o varietate de materiale, inclusiv textile facute de om sau naturale, piele, blanuri, plastice sau metale. Acestia pot fi responsabili de crearea tesaturilor pentru mobila, imbracaminte, obiecte de uz caznic sau textile pentru a fi folosite in industria automobilelor.

Responsabilitatile lor includ relationarea cu, si oferirea de consiliere tehnica, personalului responsabil de schitare, marketing, cumparare si productie. Acesta creaza produse conform descrierilor primite, modifica schitele acolo unde este necesar, produce mostre, vopseste si imprima textilele, evalueaza, identifica si selecteaza tesaturile/produsele de la furnizori, se asigura ca produsele indeplinesc cerintele si specificatiile (spre exemplu rezistenta culorii, durabilitate, etc.), verifica produsele pentru a vedea daca se potrivesc si le testeaza performanta in diverse conditii. Tehnicianul controleaza standardele de calitate si procesul de productie, rezolva problemele care survin, raspunde la intrebarile si reclamatiile clientilor, se mentin la curent cu tendintele si inovatiile din domeniu.

Angajatorii tipici. Angajatorii tehnicienilor de imbracaminte si textile includ producatorii de textile industriale, companiile mici de textile, comerciantii, organizatiile de cercetare si dezvoltare si producatorii de haine.

Locurile de munca sunt mediatizate de catre serviciile de cariera si agentiile de recrutare, in ziarele nationale si pe internet.

Calificari si instruire. Exista modalitati de a profesa in acest domeniu atat pentru absolventii de facultate, cat si pentru cei care au abandonat scoala. Absolventii vor avea nevoie de o diploma in tehnologia imbracamintei si a textilelor sau in stiinte ale materialelor si polimerilor. O calificare postuniversitara in textile/imbracaminte si experienta industriala dobandita prin munca in timpul vacantelor, prin proiectele de final de an sau prin munca la nivel junior, poate fi utila absolventilor altor domenii.

Aptitudini cheie pentru tehnicienii de imbracaminte si textile: creativitate, o buna cunostinta a materialelor si a tesaturilor, abilitatea de a relationa cu oamenii si de a lucra intr-o echipa.