Tehnician de laborator

locuri de munca tehnician de laborator

Tehnicienii de laborator realizeaza investigatii stiintifice de laborator printr-o varietate de sarcini si experimente tehnice de rutina.

Tehnicienii de laborator reprezinta temelia unui laborator de cercetare stiintifica. Activitatea lor se desfasoara aproape in totalitate in laborator, si pot lucra singuri sau ca parte dintr-o echipa de personal stiintific. Acestia pot lucra in aproape toate ariile de stiinta, inclusiv in criminalistica, sanatate si productie.

Domeniul in care lucreaza un tehnician va dicta, in mare parte, activitatea pe care o desfasoara. Daca lucreaza in domeniul medical, tehnicienii pot analiza fluide corporale sau tesuturi, realizand teste de sange si examinarea celulelor. Daca lucreaza pentru un producator de alimente sau bauturi, acestia pot testa mostre de alimente pentru a detecta daca exista contaminare sau pentru a asigura calitatea.

Responsabilitatile tipice ale unui tehnician de laborator: conduc si sprijina investigatii si experimente stiintifice; planuiesc, stabilesc si realizeaza experimente controlate; inregistreaza si analizeaza datele; demonstreaza procedurile; aduna, pregatesc si/sau testeaza mostre; mentin, echilibreaza, curata si testeaza sterilitatea echipamentelor; ofera sprijin tehnic; prezinta rezultatele obtinute personalului senior; redacteaza rapoarte, recenzii si sumare; se tin la curent cu progresele stiintifice si tehnice relevante; supervizeaza personalul; realizeaza evaluari de risc; comanda si pastreaza stocul si resursele.

Angajatorii tipici ai tehnicienilor de laborator: agentiile de protectie a mediului; organizatiile sau consultantele specializate de cercetare; universitatile; spitalele si clinicile; companiile de apa, cele farmaceutice si chimice; producatorii de alimente si bauturi.

Posturile libere sunt mediatizate de agentiile de recrutare si serviciile de cariera, in ziare si in publicatiile stiintifice relevante, precum si online.

Calificari si instruire. Atat absolventii de facultate si cei care au parasit studiile pot deveni tehnicieni de laborator. Absolventii vor avea nevoie de o diploma intr-un subiect stiintific relevant precum biologie, biochimie, chimie sau fizica. Acestia vor porni ca tehnicieni de laborator, si vor evolua, in timp, catre pozitii mai importante de cercetare si dezvoltare.

Aptitudinile cheie pentru tehnicienii de laborator: independenta; atentie meticuloasa la detalii; abilitati excelente de comunicare scrisa si orala; spirit de echipa; aptitudini analitice; gestionarea eficienta a timpului.