Stenograf

Stenografii reproduc cuvant cu cuvant inregistrarile procedurilor judiciare folosind tehnici traditionale de stenografie sau masini de stenografie.

Stenografii lucreaza pentru firme contractate de catre Ministerul Justitiei pentru a furniza servicii de stenografie curtilor de apel si tribunalelor. Unele firme ofera, deasemenea, oportunitati de a lucra ca liber profesionist. Serviciile unui stenograf pot fi utilizate si in cadrul conferintelor politice, la curtea martiala, tribunale, audieri disciplinare, programe de televiziune (pentru subtitrari) si interviurile la politie, etc.

Responsabilitatile tipice includ participarea la procese, ascultarea atenta a tot ceea ce se spune, folosirea stenografiei traditionale, a masinilor de stenografie sau a sistemelor computerizate in timp real pentru a face inregistrari precise ale procedurilor, utilizarea masinii de stenografie pentru a tasta fraze si/sau cuvinte intregi intr-o singura bataie a tastaturii. Stenograful reciteste transcrierile avocatilor in fata curtii atunci cand este necesar, transcrie discursurile in scris dupa terminarea proceselor, se asigura ca acestea sunt usor de citit si de inteles, corecteaza greselile gramaticale, pastreaza sensul original a ceea ce a fost zis, editeaza textul si produce transcrierea finala.

Devine din ce in ce mai comun ca tribunalele si curtile sa se foloseasca de echipamente de inregistrare in procese pe langa sau in locul stenografilor.

Posturile libere atrag o competitie modesta deoarece exista foarte putini stenografi calificati. Posturile libere sunt mediatizate pe internet, de catre serviciile de cariera, prin agentiile de recrutare si in ziarele locale, regionale si nationale.

Calificari si instruire.

Atat absolventii de facultate, cat si cei care au abandonat studiile pot deveni stenografi, deoarece nu sunt necesare calificarile academice. Cu toate acestea, este vital ca stenografii sa posede bune competente in domeniul IT, in tastare si in activitatea de secretariat.

Aptitudinile cheie pentru stenografi. Angajatorii cauta candidati increzatori, cu bune abilitati de comunicare, cu o gramatica impecabila, capabili sa asculte si sa se concentreze. Increderea si abilitatea de a lucra repede si clar este esentiala. Cunoasterea stenografiei clasice si interesul pentru drept si lege se pot dovedi utile.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.