Specialist securitate cibernetica

Securitatea cibernetica devine in mod rapid unul dintre rolurile cele mai importante din sectorul tehnologic, deoarece infractorii si hackerii cibernetici devin din ce in ce mai sofisticati.

Orice calculator conectat la internet este vulnerabil in fata atacurilor cibernetice. Securitatea cibernetica, sau securitatea informatica, reprezinta tehnica folosita pentru a proteja calculatoarele si retelele de invaziile criminale. Specialistii in securitate cibernetica sunt printre cei mai cautati profesionisti din domeniul tehnic, din moment ce afacerile si guvernele cauta sa lupte impotriva oricarei grupari globale de infractori cibernetici si de hackeri. Specialistii abili si dedicati lucreaza intr-un domeniu care cere un amestec de maiestrie si de expertiza tehnica. Acestia au nevoie sa fie mereu cu un pas inaintea hackerilor si a delicventilor organizati care se afla in spatele noilor valuri de infractiuni.

Potentialul de promovare in aceasta cariera este din ce in ce mai mare, in special in cadrul organizatiilor mari si a furnizorilor de servicii financiare. Exista si posibilitatea ca un profesionist de securitate sa isi infiinteze propria afacere.

Responsabilitatile tipice includ solidificarea securitatii in timpul stadiilor de dezvoltare ale sistemelor, retelelor si centrelor de date, identificarea vulnerabilitatilor si a riscurilor la nivelul hardware-lor si software-lor, descoperirea celei mai bune solutii de a securiza infrastructura informatica a unei organizatii, stabilirea unor bariere de protectie in infrastructura retelei, monitorizarea constanta pentru a descoperi atacurile sau invaziile. Atunci cand un specialist in securitate cibernetica descopera o amenintare sau o tentativa de invadare, acesta trebuie sa blocheze vulnerabilitatea de securitate. Specialistul identifica vinovatii si coopereaza cu politia daca este necesar.

Angajatorii tipici sunt furnizorii de retele de telecomunicatii, guvernul, bancile, scolile si universitatile, companiile aeriene, orice organizatie mai mare cu o baza de date, firmele de consultanta in securitate.

Calificari si instruire. Atat absolventii de facultate, cat si cei care abandoneaza studiile pot profesa in acest domeniu. Absolventii au nevoie de o diploma in domeniul informaticii.

Anumiti angajatori organizeaza cursuri de formare in securitate cibernetica, unele oferind candidatilor posibilitatea de a obtine o diploma cat lucreaza.

Aptitudinile necesare pentru specialistii in securitate cibernetica sunt: competentele in domeniul IT si cunostinte despre hardware, software si retele, atentie meticuloasa acordata detaliilor, abilitatea de a folosi logica pentru a identifica punctele forte si slabiciunile sistemelor informatice, a abordare criminalistica a problemelor, o intelegere profunda a modului in care lucreaza hackerii si abilitatea de a se tine la curent cu schimbarile rapide ce au loc in lumea subterana a infractorilor cibernetici, abilitatea de a gasi vulnerabilitati in infrastructurile informatice.