Specialist in biotehnologie

Un specialist în biotehnologie foloseste organisme biologice pentru a crea si a îmbunatati produsele si procesele. Acestia lucreaza în domenii diverse precum alimentatie, agricultura, conservarea mediului si medicina.

Un specialist în biotehnologie cauta sa înteleaga si sa manipuleze componentele de viata ale vietuitoarelor, si foloseste tehnicile biologiei moleculare pentru a realiza acest lucru. Ei studiaza atributele genetice, chimice si fizice ale celulelor, tesuturilor si organismelor, si identifica utilizari practice pentru aceste cunostinte.

Printre altele, un specialist în biotehnologie în domeniul alimentatiei si al agriculturii pot produce enzime si prezervanti pentru a îi folosi în produsele de alimentatie si de baut, sau pot modifica genetic culturile pentru a spori productivitatea. Un specialist în mediu poate transforma plantele în biocombustibili sau poate crea bioplastic bazat pe plante, iar un specialist în medicina va cerceta si va produce noi medicamente si tratamente medicale.

Un specialist în biotehnologie va planifica si va implementa studiile de cercetare, va dezvolta noi proceduri de cercetare, va lucra cu tehnicieni de laborator, va utiliza echipamentul de laborator pentru a conduce si a monitoriza experimentele. Specialistul va colecta, studia si testa mostre precum mâncare, tesuturi, celule, mostre de sânge, culturi de bacterii si organisme vii. El înregistreaza cele gasite si analizeaza rezultatele, identifica modul în care cercetarea poate fi aplicata pentru a îmbunatati viata umana.

Angajatorii tipici ai specialistilor în biotehnologie pot fi companiile farmaceutice si chimice, cele de biotehnologie sau de inginerie genetica, universitatile, spitalele, institutiile de cercetare, companiile de agricultura, producatorii de alimente si bauturi.

Oportunitatile sunt mediatizate online, prin serviciile de cariera, de agentiile specializate de recrutare, în ziare sau în publicatii stiintifice specializate.

Calificari si instruire. Veti avea nevoie de o diploma pentru a putea profesa în acest domeniu. Veti avea nevoie de o diploma într-un domeniu stiintific relevant precum biotehnologie, biochimie, biologie, chimie, microbiologie, biologia mediului sau inginerie chimica. O calificare postuniversitara precum un masterat sau un doctor, poate fi necesara.

Experienta în cercetare si în laboratoare poate fi obtinuta folosind tehnici analitice si stiintifice adecvate, si poate reprezenta un avantaj în obtinerea unui loc de munca.

Este posibil pentru cineva care a parasit scoala sa intre în industrie  printr-o stagiatura ca tehnician în laborator, dar, daca doriti sa deveniti un specialist, veti avea nevoie de o diploma.

Aptitudini cheie: capacitatea de a rezolva probleme complexe, spirit de echipa si abilitati de comunicare, o minte analitica, atentie la detalii, gândire inovativa.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.