Prezentator

Prezentatorii ofera o voce sau un chip public unei varietati de emisiuni transmise la televizor, radio sau pe internet.

Prezentatorii lucreaza pentru televiziunile nationale, companiile independente de radio sau de televiziune si posturile de radio locale sau regionale. Oportunitatile pot aparea si la companii independente de televiziune si de radio.

Responsabilitatile pe care le au prezentatorii sunt: redactarea si repetarea scenariului, discutarea programelor cu directorii sau producatorii, alegerea muzicii, organizarea de întâlniri, interviuri sau planificari, intervieverea prin telefon sau în persoana, prezentarea noutatilor legate de trafic, vreme sau stiri, oferirea de recenzii ale unor carti, filme sau muzica aparute pe piata, operarea echipamentului tehnic.

Oportunitatile sunt mediatizate pe internet, în ziare sau în publicatii specializate prin comunicate de presa.

Calificari si instruire. Exista cai de acces în profesie atât pentru absolventii de facultate, cât si pentru cei care au abandonat studiile.

Aplicantii care au diplome în jurnalism, comunicare/studii de media, tehnologia muzicii, artele spectacolului, si engleza pot avea un avantaj.

Sunt esentiale interesul sincer, cunoasterea si experienta în televiziune sau în radio.

Este important sa capeti cât mai multa experienta platita (sau neplatita) – fie ca asistent, actor, producator. Munca de voluntariat pentru ziarele de studenti/posturile de radio si televiziunile locale pot fi de folos.

În ceea ce priveste setul de aptitudini pe care trebuie sa le aiba prezentatorii, angajatorii cauta candidati creativi si încrezatori, care se adapteaza, care sunt calmi si capabili sa lucreze sub presiune. Abilitatile bune de organizare, comunicare, de a lucra în echipa si de a rezolva probleme sunt, deasemenea, necesare.