Om de stiinta de mediu

Oamenii de stiinta de mediu studiaza efectele activitatii omului asupra mediului, prin realizarea unor teste si analiza datelor obtinute, in vederea prevenirii si rezolvarii problemelor ecologice.

Oamenii de stiinta de mediu se ocupa de studierea impactului activitatii umane asupra mediului si identifica modalitati de a gestiona, minimaliza sau elimina orice efect negativ, cum ar fi poluarea aerului. Cu presiune sporita asupra industriei si guvernelor de a reduce efectul nociv pe care activitatile lor il au asupra lumii, exista din ce in ce mai multa cerere pentru oameni de stiinta de mediu.

Oamenii de stiinta aduna mostre si date bazate pe observatie de pe teren, si realizeaza teste in laboratoare. De exemplu, acestia analizeaza des mostre de apa si pamant pentru a o testa de poluare cauzata de industrie si agricultura. Acestia vor testa apa, pamantul sau aerul pentru a gasi tipul, nivelul de concentrare si sursa poluarii. Omul de stiinta va face, apoi, o evaluare riguroasa pentru a decide daca sursa de contaminare are potentialul de a afecta si vatama oamenii si comunitatile. Urmatorul pas este de a identifica metode pentru a rezolva problema.

Alte responsabilitati tipice includ stabilirea celor mai bune metode de a colecta datele; realizarea studiilor pe teren si colectarea datelor; testarea in laboratoare a apei, aerului si mostrelor de sol; interpretarea datelor pentru a identifica daca exista contaminare in conformitate cu legislatia mediului; realizarea modelelor conceptuale care identifica sursa potentiala de contaminare, ce ar putea avea efecte adverse asupra mediului; pregatirea rapoartelor stiintifice detaliate sau a prezentarilor bazate pe cele gasite; comunicarea rezultatelor studiilor catre oamenii de stiinta seniori sau catre partile terte importante; stabilirea planurilor de minimalizare sau de rezolvare a problemelor ecologice; gestionarea proiectelor si administrarea bugetelor odata cu acumularea experientei.

Un om de stiinta de mediu ar putea sa consilieze guvernul asupra politicilor sau ar putea lucra cu diverse afaceri prin realizarea unor inspectii sau prin oferirea unor sfaturi despre cum pot fi imbunatatite zonele.

Angajatorii tipici ai oamenilor de stiinta de mediu pot fi: companiile de productie, consultantele de mediu, guvernele locale, grupurile de conservare a faunei salbatice, agentiile de mediu, universitatile.

Posturile libere sunt publicate pe site-urile de recrutare a fortei de munca, in ziare, prin publicatii specializate de stiinta sau prin corpuri profesionale (anumite institutii), precum si pe site-urile autoritatilor locale.

Calificari si instruire. Pentru a deveni un om de stiinta de mediu, veti avea nevoie de o diploma de licenta intr-un subiect relevant, precum stiinta mediului, inginerie ecologica sau biostiinta mediului. Este posibil sa accesezi aceasta cariera si cu o diploma stiintifica relevanta precum microbiologie, chimie, geostiinta sau fizica. Deasemenea, este comun pentru oamenii de stiinta de mediu sa obtina o calificare postuniversitara, precum un masterat sau un doctorat, ce poate fi necesara pentru avansarea in cariera.

Aptitudinile cheie pentru oamenii de stiinta de mediu: capacitati de comunicare scrisa si orala, spirit de echipa, o minte creativa, gandire critica si inovativa, responsabilitate comerciala, abilitatea de a rezolva probleme si simt de observatie.