Om de stiinta clinic – tipuri de tesuturi

Oamenii de stiinta care se ocupa de tipurile de tesuturi sunt responsabili de asocierea din punct de vedere genetic a pacientilor cu posibilii donatori de organe si de celule stem (inclusiv maduva oaselor).

Acestia analizeaza mostrele de sange, tesut si asa mai departe prin proceduri de testare detaliate si asistate de calculator. Cea mai mare parte a activitatii lor se desfasoara in laboratoare.

Sarcinile lor includ folosirea tehnicilor moleculare pentru a cataloga dupa tipul de tesut pacientii si donatorii, acestia repartizeaza donatorii si pacientii potrivit tipului de tesut, identifica anticorpi specifici donatorului si pacientului, izoleaza, masoara si catalogheaza mostrele ADN, izoleaza si mentine limfocitele (un tip de celule albe importante pentru sistemul imunitar), se ocupa de transplantul celular al maduvei oaselor, ofera sfaturi clinicienilor despre cele mai bune repartizari ale pacientilor si donatorilor.

Alte responsabilitati includ administrarea laboratorului, redactarea rapoartelor, mentinerea documentelor pe calculator, participarea la activitati de cercetare si dezvoltare.

Angajatorii tipici ai oamenilor de stiinta care se ocupa de tipologia tesuturilor sunt agentiile nationale de transplanturi, departamentele de imunologie ale spitalelor, universitatile si spitalele universitare.

Calificari si instruire. O diploma intr-un domeniu relevant precum biochimie, chimie, imunologie sau genetica este necesara pentru a profesa. O calificare postuniversitara, munca de cercetare, activitatea in laboratoarele spitalelor si/sau cea dobandita prin aplicarea unor tehnici stiintifice si analitice similare, pot fi benefice.

Abilitatile cheie pentru un astfel de om de stiinta: abilitatea de a lucra repede si corect, de a cerceta si experimenta cu succes, capacitatea de a comunica si de a lucra intr-o echipa, o gandire logica si dornica de a afla mai multe.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.