Ofiter egalitate a sanselor

Ofiterii de egalitate a sanselor planuiesc, dezvolta si implementeaza practici si politici de egalitate la locul de munca, in care este respinsa discriminarea si prin care se reflecta cele mai bune practici, precum si legislatia curenta.

Exista noua „caracteristici protejate” prin drepturile umane si dreptul la egalitate: varsta, dizabilitate, sex, stare civila, sarcina si maternitate, rasa, religie si credinta, orientare sexuala si schimbare de gen.

Responsabilitatile tipice ale ofiterului de egalitate a sanselor sunt: mentinerea la curent cu legislatia in vigoare; planificarea si evaluarea schemelor de monitorizare a egalitatii sanselor; furnizarea de sfaturi despre legislatia in vigoare privind sansele egale personalului care se ocupa de recrutarea, intruirea si pastrarea personalului; relationarea cu alte organizatii externe de egalitate a sanselor; investigarea surselor de burse si asistenta practica (de exemplu asistarea prin angajare a oamenilor cu dizabilitati); planificarea, organizarea si desfasurarea cursurilor de instruire cu privire la egalitatea sanselor; asigurarea ca oportunitatile promotionale sunt gestionate in mod drept; redactarea anunturilor de posturi libere si a materialelor promotionale, in care nu se regaseste nicio forma de discriminare.

O varietate mare de organizatii ale sectorului public si privat angajeaza ofiteri de egalitate a sanselor, incluzand universitatile, colegiile, companiile private, departamentele guvernamentale, autoritatile locale, sindicatele si institutiile de politie/armata. Organizatiile mari pot angaja un ofiter care sa se dedice numai acestei cauze. In organizatiile mai mici, ofiterii de egalitate a sanselor pot avea, adesea, si alte sarcini care apartin domeniului de resurse umane (precum recrutarea, instruirea si dezvoltarea personalului; salarii, pensii, etc.)

Posturile libere sunt mediatizate in ziare, pe internet si in publicatii de specialitate. Agentiile de recrutare pot, deasemenea, sa promoveze pozitiile disponibile.

Calificari si instruire. Exista modalitati de a deveni un ofiter de egalitate a sanselor atat pentru absolventi, cat si pentru cei care au parasit studiile.

Este benefic, desi nu esential, sa ai o diploma pentru a profesa in domeniu. Pentru unele posturi, in special cele pe pozitii superioare, poate fi o cerinta obligatorie. Subiectele relevante includ psihologie, sociologie si drept.

Este important sa ai si o personalitate adecvata pentru job: este necesar ca ofiterii de egalitate a  sanselor sa fie abordabili, diplomatici si capabili sa interactioneze bine cu oamenii dintr-o varietate de medii. Experienta platita sau voluntara relevanta este in special utila, si poate fi obtinuta prin activitate voluntara sau printr-un rol de egalitate a sanselor in societatile universitare sau in uniunile studentesti.

Aptitudinile cheie pentru ofiterii de egalitate a sanselor. Acestia trebuie sa fie oameni analitici, capabili sa rezolve probleme, cu spirit de echipa si cu abilitati comunicative excelente, atat scrise, cat si verbale. Deasemenea, ofiterii de egalitate a sanselor trebuie sa detina aptitudini interpersonale foarte bune, sa fie capabili sa asculte si sa empatizeze cu oameni dintr-o varietate foarte mare de medii. Este bine sa aveti cunostinte despre, precum si o intelegere a celor mai importante legi impotriva discriminarii.