Muzeograf

Muzeografii sunt responsabili de asamblarea, catalogarea, administrarea, prezentarea/expunerea colectiilor artistice si culturale.

Muzeografii sunt responsabili de o colectie de expozitii intr-un muzeu sau intr-o galerie de arta. Sarcina lor este de a dezvolta colectiile, in special in ariile specializate. Muzeografii creaza modalitati prin care obiectele, arhivele si lucrarile de arta pot fi interpretate, prin expozitii, publicatii, evenimente sau prezentari audio-vizuale. Activitatea lor implica achizitionarea expozitiilor, organizarea acestora, restaorarea artefactelor, identificarea si inregistrarea obiectelor, organizarea imprumuturilor si raspunderea la orice intrebare pe care o poate avea clientul. Toate aceste sarcini necesita ca muzeografii sa lucreze cu colegi din domenii precum conservare, educatie, design si marketing. In plus, acestia pot realiza cercetari si pot tine prelegeri despre cele gasite sau despre activitatile in desfasurare.

Alte responsabilitati tipice ale muzeografilor includ dezvoltarea si organizarea unor noi colectii pentru a le extinde si pentru a imbunatati institutiile de invatamant si cercetare, cercetarea extensiva, negocierea preturilor si achizitia unor obiecte precum sculpturi, statuete si picturi, care pot adauga valoare colectiei, pastrarea arhivei si catalogarea achizitiilor, cercetarea, compilarea si pregatirea informatiei scrise despre cataloguri si publicarea acesteia pe site-ul insitutiei, colaborarea cu alte institutii, strangerea de fonduri si burse, intervievarea, angajarea si instruirea personalului.

Unii muzeografi pot avea oportunitatea de a calatori, dar activitatea se desfasoara mai mult pe timpul zilei si intr-o singura locatie. Uneori, poate implica lucrul pe timpul serii sau in weekend-uri.

Angajatorii tipici ai muzeografilor sunt galeriile/muzeele nationale, galeriile/muzeele locale, galeriile/muzeele independente, centrele culturale.

Calificari si instruire. O diploma de licenta cu rezultate bune este esentiala pentru majoriatatea pozitiilor de muzeograf. Datorita competitiei acerbe in aceasta arie, multi muzeografi au si diplome postuniversitare, precum si experienta anterioara. V-ati putea incepe cariera pe o pozitie junioara, ca asistent muzeograf.

Acest domeniu de activitate este deschis absolventilor din toate disciplinele, dar in special absolventilor de antropologie, arheologie, arte, istoria artelor, administrarea artelor, managementul de evenimente/expozitie, istorie.

Multe muzee si galerii (dar nu toate) recruteaza personal din randul celor care studiaza stiinte postuniversitare de administrarea artelor, a muzeelor sau calificari asemanatoare. Sectorul devine din ce in ce mai profesional si exista mai multe programe postuniversitare care sunt disponibile.

Unele muzee au programe de voluntariat si ofera posturi, asa ca oricine este interesat de aceasta cariera, trebuie sa petreaca mult timp intr-o asemenea pozitie. Un avantaj ar fi reprezentat si de experienta in relatii cu publicul.

Aptitudinile cheie pentru muzeografi sunt aptitudinile excelente de comunicare scrisa si verbala, de a organiza, prezenta si comunica mesajele in mod eficient prin design, abilitati excelente de organizare si de administrare a proiectelor, cunostinte despre strangerea de fonduri pentru proiecte culturale, spirit de echipa, cunostinte in domeniul IT.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.