Microbiolog clinic

Microbiologii clinici cerceteaza microorganismele cu scopul de a identifica noi modalitati de diagnosticare, tratare si prevenire a bolilor infectioase.

Microbiologii clinici studiaza microorganismele care cauzeaza infectii si boli. Acestia monitorizeaza si analizeaza culturile si mostrele microbiene folosind aplicatii de calculator specializate si o varietate de metode de identificare.

Sarcinile tipice includ identificarea infectiilor fungice, parazitare, virale si bacteriene; acestia testeaza puterea si virulenta microbilor, folosesc o varietate de metode biochimice si moleculare pentru a determina organismele care cauzeaza infectii, colaboreaza si relationeaza  cu profesionistii in sanatate si industrie sau cu colegii clinici. Microbiologii inregistreaza, analizeaza si interpreteaza datele, redacteaza studii de cercetare, rapoarte si recenzii; activitatea lor este menita sa previna raspandirea infectiilor in spitale, realizeaza cercetari cu privire la anumite boli, administreaza laboratoare si supervizeaza oamenii de stiinta din domeniul biomedicinei.

Angajatorii tipici pot fi departamentele de patologie, laboratoarele de diagnosticare, scolile medicale, spitalele, laboratoarele private, producatorii de mancare si bauturi.

Posturile libere atrag o competitie stransa. Oportunitatile sunt mediatizate online, de catre serviciile de cariera sau agentiile specializate de recrutare, in ziare, publicatii stiintifice sau revistele publicate de catre institutii profesionale.

Calificari si instruire. O diploma obtinuta intr-un domeniu relevant, precum biochimie, microbiologie, biologie, chimie, imunologie, stiinta biomedicala, biotehnologie, fizica medicala sau genetica, este necesara pentru a profesa in domeniu. O calificare postuniversitara, activitatea de cercetare, experienta dobandita in laboratoarele din spitale, voluntara sau platita, folosind tehnici stiintifice si analitice adecvate, pot fi benefice.

Aptitudinile cheie pentru microbiologi: rabdare, fermitate in luarea deciziilor, meticulozitate, abilitatea de a lucra rapid si concis, de a lucra ca parte dintr-o echipa. Un microbiolog clinic trebuie sa detina o minte curioasa, trebuie sa aiba o abordare sistematica a sarcinilor, sa cunoasca foarte bine domeniul IT, sa poata experimenta si analiza.