Meterolog

Locuri de munca meteorologMeteorologii folosesc o varietate de tehnici stiintifice pentru a intelege, a interpreta, a observa si a prezice atmosfera pamantului si fenomenele sale.

Meteorologii studiaza atmosfera pamantului – in special clima si vremea – pentru a oferi prognoza conditiilor meteorologice.

Sarcinile principale pe care le indeplineste un meteorolog sunt: inregistreaza si analizeaza datele colectate din toate statiile meteorologice, de la sateliti, radare si senzori la distanta; interpreteaza datele primite de pe suprafata pamantului, a marii si din atmosfera superioara; ofera clientilor (companiilor de aviatie civila, unitatilor militare si companiilor de difuzare) rapoarte/prognoze meteo; utilizeaza formule matematice si fizice si foloseste aplicatii de modelare asistate de calculator pentru a face prognoze meteo; cerceteaza si estimeaza schimbarile climatice; ajuta la imbunatatirea modelelor de prezicere a vremii; redacteaza studii de cercetare, rapoarte, evaluari si sinteze; se mentine la curent cu progresele relevante din domeniul stiintific si tehnic.

Angajatorii tipici ai meteorologilor: Administratia Nationala de Meteorologie, televiziunile, consultantele de mediu, centrele de cercetare, fortele armate.

Posturile libere sunt mediatizate pe internet, de catre serviciile de cariera, in ziarele nationale si in publicatiile relevante din domeniul stiintific.

Calificari si instruire.

Puteti deveni meteorolog numai daca detineti o diploma cu rezultate bune in meteorologie, matematica, fizica, stiintele calculatorului sau stiinte ale mediului. Sunt benefice si calificarile postuniversitare (doctorat sau masterat), acestea fiind chiar necesare pentru posturile de cercetare.

Aptitudinile cheie pentru meteorologi: abilitati analitice, interes pentru sistemele meteo, spirit de echipa, aptitudini interpersonale, bune abilitati de comunicare scrisa si orala, capacitatea de a rezolva probleme, competente digitale si matematice.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.