Metalurgist

locuri de munca metalurgMetalurgistii lucreaza cu metale si aliaje pentru a fabrica si a crea produse si structuri din metal, ce variaza de la elemente minuscule, realizate cu multa precizie, la componente enorme ale motoarelor.

Metalurgistii studiaza proprietatile metalelor si apoi aplica cele descoperite, prin diverse procese cum ar fi productia metalelor. Acestia lucreaza cu o varietate mare de metale incluzand cupru, metale pretioase, fier, otel, zinc si aliaje de aluminiu. Metalurgistii lucreaza intr-un numar mare de domenii precum inginerie civila, industria de fabricare a aeronavelor, inginerie auto si in industria apararii. Acestia se mai pot numi si ingineri ai materialelor, si lucreaza intr-o echipa formata din ingineri, chimisti si alti cercetatori ai materialelor.

De obicei, metalurgistii se specializeaza in unul din urmatoarele domenii:

  • Metalurgistii specializati in chimie se concentreaza pe extragerea metalelor. Acestia realizeaza teste pe minereuri si stabilesc cea mai buna metoda de extractie. Deasemenea, testeaza metalele pentru a vedea daca exista semne de coroziune.
  • Metalurgistii specializati in fizica studiaza modul in care se comporta metalele in diferite conditii, inclusiv intr-un mediu fierbinte sau atunci cand sunt supuse presiunii. Acestia vor analiza pentru a descoperi orice semn de slabiciune.
  • Metalurgistii specializati in procese vor proiecta partile din metal. Acestia sunt responsabili de modelarea partilor din metal prin diverse metode precum mulaje, sau va impreuna partile din metal prin sudura sau prin lipire moale.

Sarcinile tipice pe care le indeplinesc metalurgistii sunt: tin legatura cu clientii pentru a determina cerintele design-ului; ofera consiliere tehnica despre cat de adecvate sunt unele metale in diverse scopuri; cerceteaza si analizeaza noile produse; creaza design-uri precise pentru componente; dezvolta prototipuri si gasesc solutii inovative pentru problemele care apar; investigheaza coroziunea si inmuierea metalului; tin legatura cu, si supervizeaza, personalul ingineresc si tehnic; asigura respectarea standardelor de calitate a procesului de productie; supervizeaza controlul calitatii operationale a proceselor; folosesc aplicatii specializate de calculator; folosesc atat tehnici distructive, cat si non-distructive pentru a testa compozitia; dezvolta noi proceduri de testare si procese de reparatie; investigheaza problemele aparute in productie.

Angajatorii tipici ai metalurgistilor: producatorii de metale si materiale; companiile de productie si procesare; turnatoriile; organizatiile de cercetare si dezvoltare; companiile de utilitati.

Posturile libere sunt mediatizate online, de catre serviciile de cariera si agentiile de recrutare, in ziare si in publicatiile relevante din domeniu.

Calificari si instruire. In mod normal, pentru a profesa in acest domeniu, este necesara o diploma in metalurgie, stiinta/tehnologia materialelor sau un subiect similar de inginerie. Calificarile postuniversitare specializate sunt considerate ca fiind avantajoase de catre angajatori, si sunt benefice, in special, pentru absolventii unor domenii care nu sunt relevante pentru metalurgie.

Aptitudini cheie pentru metalurgisti: inventivitate, responsabilitate comerciala, simt organizatoric, aptitudini interpersonale, capacitatea de a rezolva probleme, abilitati de comunicare, spirit de echipa, bune cunostinte in domeniul IT, abilitati analitice.