Manager sisteme informationale geografice

Managerii de sisteme informationale geografice sunt responsabili de supervizarea zilnica a echipelor de experti din domeniul IT, care produc date geografice folosind sisteme specializate de calculator.

Sistemele informationale geografice combina datele sociale, economice si topografice, care sunt folosite cu o varietate de scopuri, cum ar fi in crearea planurilor de aparare impotriva inundatiilor, dezvoltarea sistemelor de gestionare a traficului rutier, in asigurarea asistentei medicale si in cercetarea pietei. Acesti manageri supervizeaza producerea sistemelor.

Responsabilitatile postului variaza, dar in general includ urmatoarele: supervizarea unei echipe de specialisti formata din programatori, cartografi, manageri de date, si analisti; administrarea bugetelor si a costurilor de proiecte; consultarea clientilor in vederea determinarii scopului acestor proiecte, a nevoilor si informatiilor necesare; recrutarea si instruirea personalului; negocierea contractelor; evaluarea functionalitatii sistemelor; achizitionarea de noi echipamente pentru a asigura si imbunatati eficienta proiectelor; respectarea termenelor limita; cunoasterea noilor tehnologii; analiza noilor aplicatii de sisteme informationale geografice.

Angajatorii tipici ai managerilor de sisteme informationale geografice: societatile specializate producatoare de software; companiile de servicii publice; companiile de telecomunicatii; serviciile de urgenta; autoritatile locale si politia; departamentele guvernamentale; companiile de asigurari.

Posturile libere sunt mediatizate de catre serviciile de cariera si de agentiile specializate de recrutare, in ziarele locale si nationale, online si in publicatiile relevante din domeniu.

Calificare si instruire. Este posibil sa profesezi cu o diploma universitara in orice domeniu. Cu toate acestea, angajatorii favorizeaza subiectele relevante precum geografia, informatica sau planificarea urbana. Obtinerea unei calificari postuniversitare in domeniu reprezinta un avantaj, in special pentru absolventii care nu au calificari relevante si/sau experienta.

Absolventii intra in industrie in roluri de operatori si pot avansa pe pozitii de conducere dupa cativa ani de experienta.

Aptitudini cheie pentru managerii de sisteme informationale geografice. Angajatorii cauta candidati capabili sa rezolve probleme, sa gestioneze proiecte, cu o gandire analitica si simt organizatoric foarte bun; totodata, candidatii trebuie detina abilitati analitice, interpersonale si de comunicare, precum si sa prezinte un interes sincer si dedicare pentru domeniu.