Manager financiar

Managerii financiari lucreaza in sectorul public si privat, unde sunt responsabili de consilierea financiara si de administrarea conturilor.

Managerii financiari indruma clientii si ii ajuta in procesul de luare a deciziilor pentru a se asigura ca afacerile acestora au succes din punct de vedere financiar. Managerii pot oferi sfaturi cu privire la investitii, economii, pensii sau asigurari.

O mare varietate de organizatii angajeaza manageri financiari: institutiile financiare, supermarketurile, companiile de asigurari, organizatiile de caritate, diversi producatori, guvernul local, autoritatile de sanatate, organizatiile industriale, universitatile, companiile de IT si firmele de inginerie.

Printre altele, responsabilitatile cele mai importante ale postului includ: pregatirea si interpretarea rapoartelor, a bugetelor, comentariilor si a fiselor financiare; realizarea analizei strategice si asistarea la planificarea strategica; producerea planurilor de afaceri pe termen lung; cercetarea pietei pentru a analiza preturile, competitia si factorii care afecteaza performanta; administrarea bugetelor; controlul veniturilor, al fluxului de numerar si al cheltuielilor; dezvoltarea si gestionarea sistemelor financiare; supervizarea personalului; mentinerea legaturii cu personalul managerial si cu ceilalti colegi.

Posturile libere sunt mediatizate online, de catre serviciile de cariera, agentiile specializate de recrutare, in ziare si in publicatii de specialitate.

Calificari si instruire. O cariera in managementul financiar este disponibila atat pentru absolventi, cat si pentru cei care au parasit studiile. Absolventii pot avea o diploma in orice disciplina, desi angajatorii prefera calificarile in contabilitate, statistica, economie, matematica, management sau afaceri.

Aptitudini cheie pentru managerii financiari. Angajatorii cauta un candidat cu bune abilitati de comunicare scrisa si orala, cu spirit de echipa si initiativa, capabil sa se automotiveze, si care sa fie responsabil din punct de vedere comercial. Totodata, este crucial sa dispuna de o gandire analitica, de aptitudini tehnice, informatice si matematice.