Manager de mediu

Managerii de mediu sunt responsabili de supravegherea performantei de mediu a organizatiilor din sectorul privat si public si de dezvoltarea, implementarea si monitorizarea strategiilor de mediu, care pun in practica progrese durabile.

Managerii de mediu consiliaza organizatiile asupra modurilor in care pot minimaliza impactul pe care acestea il au asupra mediului si, in unele cazuri, supravegheaza implementarea strategiilor de reducere a impactului. In mod obisnuit, acestia dezvolta si apoi evalueaza succesul schemelor aplicate de gestionare a deseurilor, a energiei regenerabile, a reciclarii, a reducerii si prevenirii poluarii.

Titluri alternative si inrudite cu acest post ar fi „consilier de mediu”, „manager de energie” si „manager de durabilitate”. In unele organizatii, rolul va implica si asigurarea sigurantei si sanatatii sau sarcinile asociate responsabilitatii sociale corporative.

In functie de rol, responsabilitatile pot include: implementarea politicilor si practicilor de mediu; planuirea unor strategii care sa atinga target-urile si sa incurajeze practici mai bune; selectarea celor mai bune instrumente si sisteme pentru a monitoriza performanta si a implementa strategii; asigurarea respectarii legislatiei de mediu; evaluarea, analiza si colationarea datelor de performanta, precum si raportarea informatiei catre personalul intern, clienti si corpurile reglementare;  confirmarea ca materialele, ingredientele si asa mai departe sunt acceptate din punct de vedere ecologic si etic; administrarea bugetelor de strategie a mediului, relationarea cu personalul intern, inclusiv cu managerii seniori si cu directorii; actionarea ca protector al mediului in cadrul organizatiei in care lucrati; instruirea personalului la toate nivelele; mentinerea la curent cu initiativele si cu schimbarile relevante care apar in legislatia mediului, inclusiv legislatia internationala, acolo unde poate fi aplicata; producerea de resurse educationale si informationale pentru personalul intern, clienti sau publicul general.

Cu toate acestea, rolurile vor fi diferite in functie de tipul de organizatie pentru care se lucreaza. De exemplu, managerii de mediu care lucreaza pentru companiile de constructie vor lucra, in mod obisnuit pe santierele de constructii, asigurandu-se ca sunt respectate legislatia de mediu si cele mai bune practici, precum si ca target-urile sunt indeplinite.

Angajatorii tipici ai managerilor de mediu.

Ce mai multi manageri sunt angajati de institutiile de invatamant superior, de companiile de utilitati si constructii, de agentiile guvernamentale, de departamentele locale guvernamentale si de companiile de procesare/productie.

Calificari si intruire. Pentru a deveni un manager de mediu, de obicei este necesara o diploma intr-un domeniu legat de sanatatea mediului – care ar putea include inginerie, stiintele/management-ul mediului, biostiinta, stiinta aplicata, fizica sau geografie. O calificare postuniversitara poate fi avantajoasa, asa cum este si experienta de a initia si gestiona proiecte. Obtinerea unei experiente relevante ca voluntar sau platita este benefica. E posibil sa gasesti posturi platite la autoritatile locale sau la angajatorii mari. Oportunitatile de voluntariat pot aparea in organizatiile non-guvernamentale si in cele de caritate.

Aptitudinile cheie pentru managerii de mediu: demonstrarea unui interes sincer si a unei intelegeri a problemelor de mediu, a legislatiei relevante si a surselor de energie regenerabila; abilitati excelente de comunicare si de influentare; capacitatea de a prelua conducerea in cadrul proiectelor; atentia la detalii si abordarea activitatii intr-un mod metodic; un simt bun de organizare si de administrare a timpului; incredere, responsabilitate comerciala: posibilitatea de a lucra in limite comerciale; abilitatea de a-i inspira pe ceilalti.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.