Manager Agricol

Managerii agricoli – cunoscuti si ca manageri fermieri – sunt responsabili de asigurarea activitatii pe proprietatile agricole.

Ce face un manager agricol?

Managerii agricoli sau managerii fermieri sunt responsabili cu planuirea zilnica, organizarea, supervizarea si administrarea activitatilor pe proprietatile agricole. Responsabilitatile tipice includ planuirea in avans, luarea deciziilor politice, administrarea bugetului si pastrarea tranzactiilor financiare, organizarea vânzarii si cumpararii animalelor, a echipamentelor, a recoltei si produselor agricole, recrutarea, instruirea si supervizarea fermierilor. Managerul se ocupa de documente si pastreaza actele adminstrative, se asigura ca activitatea se desfasoara într-un mod satisfacator, este la curent cu parazitii si bolile, se asigura ca ferma este profitabila, organizeaza operatiile de reparatie si de mentenanta ale fermei, echipamentului si masinariilor, promoveaza produsele obtinute din munca fermierului.

Volumul de munca variaza în functie de cerintele sezoniere – ore suplimentare pot fi necesare în timpul perioadelor aglomerate, iar managerii trebuie sa se ocupe de urgente.

Acestia pot fi angajati de ferme mari sau mici, institutii de cercetare, colegii agricole, companii de productie alimentara. Locurile de munca vacante sunt de regula publicate de catre agentiile specializate de recrutare si plasare forta de munca, în ziarele locale/nationale si pe site-urile de publicare a ofertelor de angajare.

Abilitatile cheie pentru managerii agricoli sunt spiritul de initiativa, flexibilitatea, o buna comunicare, gândire analitica, competente în domeniul IT, responsabilitate comerciala, aptitudini de marketing, leadership si munca în echipa.