Lucratorul social / umanitar

Lucratorii sociali / umanitari gestioneaza si dezvolta programele de interventie în caz de urgenta în zonele geografice care s-au confruntat cu razboaie, dezastre naturale sau alte probleme de mediu sau de dezvoltare.

Ce fac lucratorii sociali?

Lucratorii sociali opereaza în conditii de prima linie, facilitând distributia efectiva a ajutorului umanitar catre oamenii care au fost loviti de dezastre naturale sau cauzate de oameni. Responsabilitatile locului de munca variaza în mod considerabil potrivit naturii urgentei sau situatiei, dar pot include evaluarea rapida a situatiilor de urgenta, colaborarea strânsa cu personalul localizat în zona sau alte departamente de urgenta, coordonarea si sprijinirea activitatii voluntarilor, administrarea bugetului, gestionarea implementarii activitatilor de urgenta si monitorizarea eficientei lor, producerea rapoartelor de raspuns, a recomandarilor si a propunerilor pentru interventiile de urgenta. Lucratorii dezvolta si monitorizeaza obiective, consolideaza legaturi cu agentiile Natiunilor Unite, cu oficialii guvernamentali, cu colegii, etc, recruteaza si gestioneaza personalul local, organizeaza inductia, sprijinul si instruirea voluntarilor si a altor lucratori sociali, implementeaza, supravegheaza si asigura adeziunea stricta cu procedurile de siguranta, se asigura de cunoasterea procedurilor nationale si internationale adecvate, a codurilor reglementare si a politicilor, fac propuneri de finantare.

Angajatorii tipici sunt organizatiile de caritate, ONG-urile internationale (organizatii non-guvernamentale), fundatii sau trusturi private, organizatii voluntare non-profit.

Locurile de munca bine platite atrag o competitie acerba; cei mai multi oameni care lucreaza în astfel de pozitii încep ca voluntari. Cele mai multe agentii sociale furnizeaza detalii despre stagii de  munca voluntara pe site-urile lor. Unele organizatii ofera notificari pe e-mail despre locurile de munca libere. Oportunitatile sunt publicate în ziare si publicatii de specialitate sau site-uri de recrutare si plasare forta de munca in tara si strainatate.

În ceea ce priveste calificarile si instruirea necesare, exista modalitati de a deveni lucrator social, atât pentru absolventii de facultate, cât si pentru cei care parasesc scoala. Cunostinta de specialitate este importanta, si pentru absolventi, diplomele în medicina, inginerie, limbi sau stiinte sociale pot fi utile. În ciuda acestui fapt, experienta în domeniu devine relevanta în contextul în care exista o competitie puternica pentru un numar mic de locuri de munca vacante. Experienta platita substantial sau voluntara în situatii de urgenta, este aproape întotdeauna necesara.

Aptitudinile cheie pentru lucratorii sociali sunt reprezentate de entuziasm, buna capacitate de relationare, vorbirea fluenta a limbii engleze si a limbilor locale, abilitati analitice si de planificare, cunostinte în domeniul informaticii, tact, discretie si diplomatie, precum si capacitatea de a lucra în echipa.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.