Lucrator Comunitar

Lucratorii comunitari ajuta la imbunatatirea vietilor oamenilor si a grupurilor aflate in dezavantaj, prin facilitarea schimbarilor in structurile comunitatii si prin oferirea unor mijloace de autoajutorare.

Lucratorii comunitari ii ajuta pe aceia care sunt marginalizati si exclusi din societate pentru a le schimba situatia si pentru a aborda problemele cu care se confrunta comunitatea. Acestia lucreaza uneori cu comunitatea ca intreg, dar se pot concentra si pe anumite grupuri, cum ar fi femeile si calatorii. Lucratorii comunitari opereaza in echipe, mentinand legatura indeaproape cu politia, lucratorii sociali, profesorii, autoritatile locale si alte agentii. Acestia reprezinta vocile si nevoile grupurilor tinta si ale comunitatilor dezavantajate in fata celor care fac politicile, la nivel local si national.

Responsabilitatile tipice includ lucrul cu grupurile comunitare, oferind o gama larga de activitati, identificarea si dezvoltarea avantajelor si capacitatilor comunitare; acesta ajuta la dezvoltarea cunostintelor si ale resurselor comunitatii in mod eficient, stabileste noi servicii prin relationarea cu grupurile interesate, recruteaza si antreneaza personalul platit si voluntar. Lucratorul comunitar participa la intalniri, sustine prezentari si redacteaza rapoarte, administreaza finantele si salariile, realizeaza aplicatii de finantare, faciliteaza autoajutorarea in comunitate.

Deplasarea locala poate fi o caracteristica obisnuita a postului, desi plecarea peste hotare este rara. Jobul unui lucrator comunitar poate cere ore lungi, pe timpul serii si in weekend-uri. Lucratorii comunitari opereaza in special in comunitatile dezavantajate, in zonele din centrul oraselor, zonele rurale si localitatile mici.

Angajatorii tipici ai lucratorilor comunitari. Organizatiile si agentiile comunitare includ proiectele de dezvoltare ale comunitatii, grupurile locale de dezvoltare locala si rurala, organizatiile care se concentreaza pe anumite grupuri (femei, calatori, comunitati noi) sau pe anumite probleme (somaj, drepturile emigrantilor, abuzul de droguri, saracie).

Calificari si instruire.

Profesarea in domeniu este posibila atat pentru absolventii de facultate si pentru cei care au parasit scoala, desi o calificare recunoscuta in activitatea de dezvoltare a comunitatii poate fi benefica.

In timp ce oportunitatile sunt disponibile pentru toti absolventii, unele discipline pot reprezenta un avantaj: stiinte sociale, administratie publica sau sociala, antropologie, economie, stiinte politice, asistenta sociala, sociologie sau psihologie.

Abilitatile cheie ale lucratorilor comunitari. Acestia trebuie sa posede abilitatea de a empatiza si de a angaja grupurile tinta, de a intelege in profunzime politicile relevante pentru comunitate. Necesare sunt si aptitudinile excelente de comunicare scrisa si orala, inclusiv de redactare a rapoartelor, dedicatia, capacitatea de a fi lider, de a motiva si organiza. Acesta trebuie sa fie capabil sa lucreze atat din propria initiativa si ca parte dintr-o echipa, trebuie sa stie sa asculte, si sa poata comunica cu oamenii atat in grup, cat si unul-la-unul, trebuie sa fie sincer, rabdator, sa aiba tact si abilitatea de a castiga increderea celorlalti.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.