Lector universitar

locuri de munca Lector universitarLectorii universitari sunt angajati de facultati si de institutiile de invatamant superior pentru a preda, cerceta si indeplini sarcini administrative intr-un anumit domeniu specializat.

Responsabilitatile tipice ale postului: intervieveaza aplicantii la cursuri; planuiesc, pregatesc si studiaza prelegerile; verifica si evalueaza activitatea studentilor; isi asigura timpul necesar de predare si de cunoastere a acestora; incurajeaza dezvoltarea personala; supravegheaza testarile si examenele; participa la intalnirile personalului; se ocupa de administrarea generala; redacteaza propuneri de cercetare, articole si alte publicatii; citesc jurnalele academice; supervizeaza studentii de doctorat si personalul de cercetare; administreaza bugetele de cercetare; participa si tin discursuri la conferinte si seminarii.

Necesitatea de a publica studiile de cercetare si de a dedica total responsabilitatilor postului rezulta intr-un program prelungit, desfasurat uneori seara si chiar si in weekend-uri. Pentru a progresa in domeniu, este nevoie de un stil de predare eficient si efectuarea unor studii de cercetare, intrucat competitia este extrem de stransa pentru pozitiile superioare.

Angajatorii tipici ai lectorilor universitari: universitatile si institutiile de invatamant superior.

Multi oameni patrund in domeniu prin predare cu norma redusa sau contracte pe durata determinata. Posturile libere sunt mediatizate pe internet, in ziarele locale, regionale si nationale, precum si in publicatiile relevante domeniului.

Aptitudinile cheie pentru lectorii universitari: motivatie puternica; excelente abilitati de prezentare si de cercetare; buna comunicare scrisa si orala; expertiza intr-un anumit domeniu sau in mai multe domenii.