Jurnalist

locuri de munca jurnalistJurnalistii cerceteaza, redacteaza, editeaza, corecteaza si indosariaza stirile si articolele noi pentru a fi folosite la televizor si radio, sau in reviste, jurnale sau ziare.

Jurnalistii scriu si pun cap la cap stirile pe care audienta lor le considera interesante. Prin adunarea unui numar de surse diverse si prin asigurarea prezentarii tuturor argumentelor, acestia isi tin audienta la zi cu evenimentele ce se petrec in lume.

Responsabilitatile tipice ale jurnalistilor: citesc comunicate de presa; studiaza articolele; stabilesc si pastreaza contacte; intervieveaza sursele; redacteaza, editeaza si depun copii ale articolelor; participa la evenimente; corecteaza articolele; verifica declaratiile si faptele; se tin la curent cu legislatia privind protectia vietii private si defaimarea; mentin legatura cu editorii, designerii si fotografii.

Prospectele de promovare sunt bune, cu posibilitatea unei cariere solide si a unui transfer de la activitatea desfasurata la ziar, la cea de televiziune sau radio.

Angajatorii tipici ai jurnalistilor sunt: ziarele, revistele, site-urile, statiunile de radio, companiile de televiziune, publicatiile periodice.

Multi jurnalisti lucreaza independent. Cu toate acestea, pentru a realiza acest lucru, este nevoie de o retea de contacte industriale, de abilitatea de a propune idei solide si de o reputatie de seriozitate.

Posturile libere sunt mediatizate online sau in anumite publicatii de specialitate. Unii angajatori, incluzand publicatiile periodice, ofera si programe de stagiaturi.

Calificari si instruire. Desi exista posibilitatea de a profesa in domeniu atat pentru absolventi, cat si pentru cei care au parasit studiile, unele organizatii si ziare cer o diploma. Preferate sunt jurnalismul sau limbile straine. Un avantaj poate fi reprezentat de specializarea intr-un anumit domeniu cum ar fi studiile economice, stiinte sau limbi.

Experienta relevanta poate fi dobandita prin publicarea de articole, prin activitatea ca liber profesionist sau cea voluntara.

De obicei, este necesara detinerea unui carnet de conducere.

Aptitudinile cheie pentru jurnalisti: entuziasm, rezistenta, determinare, incredere, perseverenta, aptitudini excelente de comunicare scrisa sau orala, abilitati interpersonale.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.