Inginer de control si instrumentatie

Inginerii de control si instrumentatie sunt responsabili de cercetarea, conceperea, dezvoltarea si instalarea dispozitivelor si ale sistemelor folosite in unitatile de productie si in uzine.

Inginerii de control si instrumentatie se asigura ca echipamentul industrial si masinariile functioneaza in mod sigur si eficient. Acestia pot lucra intr-un birou, un laborator, intr-o uzina sau in toate cele trei locatii.

Responsabilitatile includ de obicei pregatirea si aprobarea bugetelor de proiect, a perioadelor de desfasurare si a specificatiilor, alaturi de clienti si de manageri, realizarea unor studii de cercetare adecvate, producerea si implementarea conceptelor, crearea procedurilor de testare, testarea, evaluarea, modificarea si calibrarea produselor si instrumentelor, redactarea rapoartelor si a documentatiei, analiza si interpretarea datelor, colaborarea cu o echipa de ingineri si oameni de stiinta, oferirea suportului tehnic.

Angajatorii tipici ai inginerilor de control si instrumentatie pot fi companiile generatoare de energie electrica, producatorii si instalatorii instrumentelor si sistemelor/dispozitivelor.

Activitatea independenta prin consultanta/munca contractuala este posibila pentru indivizii cu mai multi ani de experienta.

Posturile libere atrag o competitie puternica. Acestea sunt mediatizate online, de catre serviciile de cariera si in publicatiile de specialitate.

Calificari si instruire. Exista modalitati de a profesa atat pentru cei care parasesc studiile, cat si pentru absolventi. Pentru absolventi, o diploma in inginerie electrica, electronica sau mecanica, fizica aplicata sau informatica este in mod normal necesara.

O calificare postuniversitara poate fi avantajoasa si chiar necesara pentru unele posturi. Experienta relevanta poate fi benefica. Unii angajatori ofera proiecte in anul terminal, sponsorizari, activitate de sezon, ce pot oferi contracte importante si o viziune asupra profesiei.

Aptitudinile cheie pentru inginerii de control si instrumentatie

Angajatorii cauta absolventi creativi, cu bune cunostinte tehnice si abilitati practice puternice. Inginerii de control si instrumentatie trebuie sa aiba o minte indreptata catre afaceri, sa fie organizati, capabili sa lucreze intr-o echipa, sa lucreze sub presiune si sa respecte termene limita stricte.