Inginer civil

Inginerii civili proiecteaza, planuiesc si supravegheaza proiectele de constructie precum sinele de cale ferata sau drumurile.

Inginerii civili creaza, imbunatatesc si protejeaza mediul in care traim. Acestia planuiesc, proiecteaza si supravegheaza construirea si intretinerea structurilor si infrastructurilor de cladiri, precum drumuri, sine de cale ferata, aeroporturi, poduri, porturi, baraje, proiecte de irigare, centrale electrice, sisteme de apa si de canalizare. Acestia proiecteaza si construiesc si cladiri inalte si structuri mari care rezista in ciuda oricaror conditii meteo.

In general, inginerii civili sunt de doua tipuri: ingineri consultanti si ingineri contractanti. Consultantii sunt responsabili de activitatea de proiectare si lucreaza predominant intr-un birou. Contractantii preiau proiectarile si le implementeaza in timpul procesul de constructie. Contractantii lucreaza pe santier, gestionand constructia structurii.

In functie de cele doua categorii, sarcinile includ: realizarea unor studii tehnice si de fezabilitate, incluzand investigatii la locul de construire, utilizarea unui numar de aplicatii de calculator pentru realizarea unor proiectari detaliate, realizarea unor calcule complexe, relationarea cu clientii si cu o varietate de profesionisti, printre care arhitecti si subcontractori, rezolvarea problemelor de proiectare si de constructie, planificarea comenzilor de materiale si echipament, precum si a livrarii acestora. Inginerii se asigura ca proiectul indeplineste cerintele legale, in special cele legate de sanatate si siguranta, evalueaza durabilitatea proiectului, precum si impactul pe care acesta il are asupra mediului, se asigura ca proiectele se desfasoara fara probleme si ca structurile sunt finalizate la timp si in limitele bugetului.

Orele de lucru pentru inginerii civili consultanti sunt cele de birou, iar uneori este necesar ca acestia sa lucreze peste program si in timpul weekendului pentru a respecta termenele limita ale proiectelor. Contractantii, pe de alta parte, lucreaza des in ture si in timpul weekendului, si isi desfasoara activitatea afara, pe orice timp de vreme.

Angajatorii tipici sunt: companiile de constructie (atat pentru consultanti, cat si pentru contractanti), autoritatile locale si departamentele guvernamentale, companiile de cale ferate si cele de utilitate publica.

Adesea, inginerii civili se specializeaza in anumite tipuri de proiecte sau anumite discipline, precum cele costale/maritime, de apa si transport.

Aptitudinile esentiale pentru inginerii civili. Angajatorii cauta absolventi care sunt capabili sa lucreze bine intr-o echipa si care sunt constienti de cerintele pietei. Acestia trebuie sa detina cunostinte in domeniul IT, matematica si in stiinte, sa poata gandi metodic si sa poata gestiona proiectele. Un inginer civil trebuie sa rezolve probleme, sa respecte anumite bugeturi si termene limita, sa comunice excelent scris si verbal, sa negocieze, supervizeze si sa conduca o echipa, precum sa fie si la curent cu legislatia in vigoare.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.