Inginer Chimic

Inginerii chimici sunt responsabili de procesele chimice, biochimice si/sau fizice si de masinile utilizate pentru a transforma materiile prime in produse valoroase.

Inginerii chimici (sau inginerii de proces) sunt responsabili de crearea unor noi procese industriale si de planificare a unor noi uzine si echipamente de prelucrare sau de modificare a celor deja existente. Procesele pe care acestia le initiaza, sunt folosite pentru a crea produse care variaza de la ulei si gaz, la mancare si bautura.

Rolul poate include testarea noilor procese, colectarea datelor necesare pentru a face imbunatatiri si modificari, supravegherea constructiei noilor uzine, utilizarea si dezvoltarea softwarelor de simulare a proceselor, pentru a stabili cele mai bune metode, achizitionarea si instalarea echipamentului, folosirea principiilor stiintifice legate de magnitudine, momentum, transfer de caldura etc. Inginerul supervizeaza operatiunile din uzina, investigheaza si corecteaza problemele care apar in uzine/procese, planifica si coordoneaza activitatile cu termene limita stricte si care au un anumit buget, se asigura ca echipamentul functioneaza potrivit specificatiilor si in capacitati adecvate, evalueaza probleme de siguranta si cele legate de mediu, tine legatura cu inginerii de instalatie/proiect si specialistii, asigura conditii de lucru sigure si care sunt in acord cu legislatiile de sanatate si siguranta.

Angajatorii tipici pot fi companiile de productie si de procese chimice (de exemplu in domeniul farmaceuticelor, bunurilor de consum, sinteticelor, plasticelor, vopselelor si fabricantilor de polimeri), industria tratarii apei, fabricantii de mancare, companiile de rafinare a uleiului sau cele petrochimice.

Posturile libere sunt publicate online, prin serviciile de cariera sau agentiile de recrutare, in ziarele locale si nationale si in publicatii tehnice.

Calificari si instruire

Exista posibilitati de a profesa in acest domeniu si pentru absolventi, si pentru cei care au parasit scoala. Absolventii vor avea nevoie de o diploma in domenii precum inginerie chimica, inginerie biochimica sau inginerie mecanica.

Pentru cei care au parasit scoala, sunt disponibile ucenicii si stagiaturi in procesele de inginerie sau in diverse arii ale ingineriei de fabricare.

Aptitudinile cheie pentru inginerii mecanici: interes si cunostinte in chimie, competente in domeniul IT, aptitudini analitice, de rezolvare a problemelor, abilitatea de a lucra sub presiune, de a comunica eficient si de a lucra intr-o echipa.