Informatician

Expertiza informaticienilor si a inginerilor in calculatoare se suprapune in anumite zone, dar informatica este o profesie de sine statatoare, o profesie care atrage unele dintre cele mai stralucite minti.

Informatica reprezinta studiul modului in care datele si instructiunile sunt procesate, stocate si comunicate de catre dispozitivele de calcul. Implica proiectarea programelor si adresarea problemelor stiintifice fundamentale privind natura computatiei, dar implica si multe aspecte ale arhitecturii si hardware-ului sistemelor mari de calculator.

Informaticienii creaza sistemul din telefoanele noastre smart, acestia impiedica avioanele sa cada din cer, ajuta chirurgii sa faca o treaba mai buna si automatizeaza aspecte ale procesului de productie, printre altele. Realitatea este ca, exista multe roluri diferite pe care un informatician si le poate asuma, dar orice rol ca informatician implica urmatoarele: analiza si conceptualizarea problemelor legate de calculatoare si de matematica, dezvolta noi produse si rezolva probleme de computatie, realizeaza cercetari care implica procese de experimentare si proiectare, lucrul ca parte dintr-o echipa de programatori, profesionisti in IT, ingineri mecanici, electrici sau de software, pentru a rezolva probleme si pentru a crea noi produse. In plus, acestia studiaza, experimenteaza si investigheaza domeniile tehnologice precum inteligenta artificiala, robotica si realitatea virtuala, cauta sa imbunatateasca performanta sistemelor informatice si a softwarelor, dezvolta noi tehnici si materiale informatice.

Angajatorii tipici ai informaticienilor: companiile de cercetare, companiile mari de calculatoare si de software, companiile de retele de socializare, guvernul, companiile mari de productie, furnizorii de servicii financiare.

Calificari si instruire.

Exista modalitati de a profesa in domeniul IT atat pentru absolventi, cat si pentru cei care au parasit scoala; cu toate acestea, informatica este un subiect care trebuie studiat la universitate printr-o diploma in informatica pentru a fi promovat in roluri mai tehnice/specializate in industrie. Unii angajatori vor accepta absolventi din orice subiect, dar altii vor dori sa ocupe posturile cu absolventi de facultate, si cei care fac astfel, ofera un salariu mai mare. Domenii apropiate de studiu sunt ingineria electronica, ingineria de software, fizica si matematica.

Informaticienii pot lucra in foarte multe domenii, cu multe oportunitati de specializare si de promovare. Studiile doctorale sunt comune in profesie, in special pentru cei care doresc o cariera de durata in cercetare academica.

Aptitudinile cheie pentru informaticieni sunt: abilitati matematice excelente, cunostinte excelente in tehnologie si in IT, capacitatea de a analiza probleme si de a trasa cauza acestora la radacina, acuratete, abilitatea de a anticipa si de a diagnostica problemele, de a organiza si clasifica un volum mare de informatii.