Igienist dentar

Igienistii dentari ajuta la prevenirea degradarii dentare, prin curatarea dintilor clientilor si prin oferirea de sfaturi despre cum sa aiba grija in mod eficient de dintii si gingiile lor, si despre cum afecteaza dieta sanatatea orala.

Cei mai multi igienisti dentari lucreaza pentru clinici private, de stat sau mixte. Oportunitatile apar in spitale, in facultatile de stomatologie si in spitalele universitare, precum si in marile companii private si organizatii.

Responsabilitatile postului includ educarea pacientilor despre ingirjirea dintilor si dieta, indepartarea placii bacteriene si a tartrului, realizarea radiografiilor dentare, aplicarea materialelor profilactice/antibacteriene, sigilarii dentare si a fluorizarii topice pentru a preveni degradarea dintilor; realizeaza proceduri de depistare si de monitorizare, trateaza si previne afectiunile gingivale. Igienistii dentari se asigura ca sunt respectate conditiile de sterilitate, ofera sfaturi si incurajare pacientilor, lucreaza indeaproape cu si sub instruirea dentistilor, folosesc o varietate de instrumente dentare, se mentin la curent cu progresele din domeniu si pastreaza istoricul dentar al pacientilor.

Posturile libere sunt mediatizate online, in ziare sau in publicatiile de specialitate.

Calificari si instruire. Exista cai de a profesa ca igienist dentar atat pentru abolventii de facultate, cat si pentru cei care parasesc studiile.

Absolventii vor completa o diploma in stiinta sanatatii orale sau in stomatologie. Cei care parasesc scoala se pot califica prin absolvirea unui curs de igiena dentara.

Aptitudinile cheie pentru igienistii dentari. Acestia vor avea nevoie de o vedere buna si dexteritate, care sunt esentiale, asa cum este si abilitatea de a-si mentine concentrarea pe perioade mai lungi de timp. Atitudinea matura, prietenoasa, increzatoare si empatica este importanta, precum si detinerea unor caracteristici personale adecvate – comunicare, spirit de echipa, capacitatea de a asculta.