Geolog explorare

Geologii care se ocupa de proiectele de explorare folosesc tehnici geofizice, precum metode seismice si electromagnetice, pentru a face o prognoza a locurilor in care se gasesc depozite minerale in vederea extractiei acestora.

Acestia sunt responsabili de identificarea si evaluarea locatiei, a cantitatii si calitatii depozitelor minerale. Activitatea lor se poate desfasura la birou, desi munca pe teren este necesara in vederea colectarii si testarii mostrelor.

Sarcinile tipice ale geologilor includ: investigarea structurii si evolutiei pamantului si a resurselor sale naturale; planificarea programului de explorare a site-urilor pentru a gasi petrol, gaze, apa, minerale, etc.; supravegherea si analiza locatiilor promitatoare din punct de vedere geologic; colectarea si inregistrarea mostrelor si datelor adunate de pe teren; analiza acestora folosind aplicatii specializate de calculator; stabilirea riscurilor pe care le presupune extractia; pregatirea rapoartelor; consilierea personalului managerial, tehnic si ingineresc cu privire la evolutia rezervelor.

Necesare pot fi absenta de acasa pe perioade indelungate de timp, activitatea desfasurata in strainatate, programul prelungit si lucrul in ture si in weekend-uri.

Angajatorii tipici. Geologii care se ocupa de proiectele de explorare sunt angajati de organizatiile care lucreaza in industria extractiei mineralelor, companiile petroliere, contractorii si consultantele. Unii geologi pot lucra in domeniu ca liber profesionisti.

Posturile libere sunt mediatizate in ziarele nationale, online si prin serviciile de cariera sau agentiile specializate de recrutare.

Calificare si instruire. Pentru a deveni un geolog care se ocupa de proiectele de explorare, trebuie sa detineti o diploma intr-un subiect relevant cum ar fi geologie, geofizica, geostiinta sau stiintele pamantului. Unii angajatori doresc si o calificare postuniversitara intr-o anumita arie a geologiei sau geostiintei, precum hidrogeologie, sau geostiinta petrolului.

Postul  necesita un nivel mare de responsabilitate, deorece angajatul trebuie sa se asigure de exactitatea prognozelor – initierea procedurilor de exctractie este foarte scumpa iar greselile te pot costa mult. In consecinta, instruirea este o caracteristica esentiala a postului.

Aptitudinile cheie ale geologului: cunoasterea unei varietati de domenii stiintifice si felul in care acestea sunt aplicate; abilitatea de a lucra intr-o echipa multidisciplinara de oameni de stiinta si ingineri; simt bun de organizare; cunostinte in domeniul informatic, si abilitati de analizare a datelor grafice si numerice; o buna comunicare atat scrisa, cat si verbala.