Evaluator comercial, rezidential, rural

Evaluatorii se specializeaza in activitatea comerciala, rezidentiala sau rurala pentru a spori valoarea unui teren sau a unei proprietati.

Evaluatorii comerciali, rezidentiali si evaluatorii rurali doresc sa primeasca o suma de bani cat mai avantajoasa de pe urma terenurilor sau proprietatilor, in beneficiul clientilor (proprietarii de terenuri, indivizii sau companiile care cauta sa inchirieze sau sa cumpere un teren sau o proprietate, indivizii instariti sau institutiile care doresc sa investeasca intr-o proprietate).

Cu toate acestea, evaluatorii pot lucra si pentru organizatiile care detin terenuri.

Evaluatorii comerciali se specializeaza in terenuri sau proprietati destinate pentru folos in afaceri, care pot varia de la magazine si birouri, la depozite si depouri; evaluatorii rezidentiali se ocupa de terenuri sau proprietati pentru a fi locuite de oameni; si evaluatorii rurali, o combinatie intre ceilalti doi, lucreaza des pe terenuri agricole si proprietati la tara.

Multi evaluatori comerciali, rezidentiali si rurali se specializeaza in anumite arii sau tipuri de sarcini, precum dezvoltarea proprietatii, evaluare sau agentie.

In functie de aria lor de specializare, sarcinile tipice includ masurarea si evaluarea terenului si a proprietatii, vanzarea, cumpararea sau inchirierea proprietatii din partea clientilor, consilierea clientilor cu privire la cele mai bune tipuri de proprietati sau locatii, care sa le indeplineasca cerintele. Evaluatorii consiliaza clientii in legatura cu modul in care sa isi investeasca banii in proprietate, supravegheaza evolutia proprietatii de la un teren gol la cladiri complet operationale, administreaza proprietatile din partea clientilor.

O mare parte din activitate implica oferirea de sfaturi, scrise si verbale, si cunoasterea pietelor de proprietate intr-o anumita zona geografica. Evaluatorii lucreaza intr-un birou, dar petrec mari perioade de timp vizitand locatiile si/sau clientii. Ca atare, acestia lucreaza orele tipice de birou, dar pot petrece ore suplimentare socializand cu clientii.

Evaluatorii comerciali/rezidentiali/rurali sunt cunoscuti ca evaluatori de practici generale. Cu toate acestea, pot fi cunoscuti si conform specializarii in care lucreaza. In unele organizatii, acestia pot fi cunoscuti ca fiind „consultanti” in loc de evaluatori, iar postul lor poate sa indice si pozitia in organizatie, spre exemplu „asociat” sau „partener”.

Titlul de „evaluator” poate insemna lucruri diferite in diverse industrii si contexte; exista multe tipuri de evaluatori: evaluatori de cantitate, constructie, controlul procesului de constructie, evaluatori de pamant/geomatici.

Angajatorii tipici ai evaluatorilor sunt firmele mari imobiliare, companiile de constructie si de dezvoltare a proprietatii, serviciul civil, organizatiile care detin, ocupa, necesita sau investesc in terenuri mari, precum organizatiile comerciale, aeroporturile si companiile de utilitati publice.
Locurile libere sunt mediatizate online, de catre serviciile de cariera, prin agentiile de recrutare sau in ziarele locale sau nationale.

Calificari si instruire.

Exista modalitati de a profesa in domeniu atat pentru cei care au parasit scoala, cat si pentru absolventi. Cei care au abandonat studiile vor descoperi ca exista putine stagiaturi disponibile, si ca cele mai multe posturi sunt destinate absolventilor de facultate.

Absolventii vor avea nevoie de o diploma de licenta in bunuri imobiliare sau administrarea terenurilor printre altele, dar si de cursuri postuniversitare in evaluare – doctorat sau studii de masterat.

Obtinerea experientei in domeniul imobiliar sau la autoritatile locale de planificare va va oferi un avantaj in cautarea unui loc de munca.

Aptitudini necesare pentru evaluatorii comerciali, rezidentiali si rurali. Acestea sunt abilitatea de a comunica, de a influenta, de a construi relatii, capacitatea de negociere, spiritul antreprenor si dorinta de a obtine rezultate.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.