Ergonomist

Ergonomistii folosesc o varietate de tehnici stiintifice si modalitati de a rezolva probleme, pentru a se asigura ca design-urile sistemelor, echipamentelor si facilitatilor ofera cele mai bune nivele de eficienta, comfort, sanatate si siguranta pentru toti cei care le folosesc.

Ergonomistii sunt cunoscuti si ca specialisti de factori umani. Rolul lor implica asigurarea sigurantei si usurintei in folosirea echipamentelor si produselor.

Responsabilitatile tipice includ: analiza interactiunilor dintre oameni si masinarii/echipamente; evaluarea design-ului produselor/sistemelor prin experimente practice; identificarea problemelor prin observarea si intervievarea indivizilor in anumite medii; evaluarea factorilor de risc la locul de munca; evaluarea efectului pe care il are mediul de lucru asupra angajatilor; garantarea faptului ca produsele/sistemele indeplinesc cerintele utilizatorilor; colectarea, analiza si interpretarea datelor/statisticilor; identificarea posibilelor imbunatatiri, precum si implementarea solutiilor adecvate; compilarea si prezentarea informatiei atat in scris, cat si verbal; respectarea standardelor de sanatate si siguranta; investigarea accidentelor petrecute la locul de munca; redactarea manualelor de utilizare; furnizarea de informatii, consiliere, instruire si recomandari clientilor; mentinerea legaturii cu alti profesionisti, cum ar fi specialistii in sanatate si designeri.

Angajatorii tipici ai ergonomistilor. Ergonomistii sunt angajati de o varietate mare de organizatii din sectorul public si privat, inclusiv de catre corpurile guvernamentale, consultantele de IT, spitale, universitati, institutii de cercetare, companii de utilitati, laboratoare de siguranta si companii de procese/societati de productie. Ergonomistii pot lucra, deseori si in rol de consultant liber profesionist.

Oportunitatile sunt mediatizate de catre serviciile de cariera si prin agentiile specializate de recrutare, in ziare nationale si in publicatii de specialitate.

Calificari si instruire. Pentru a deveni un ergonomist, este necesar sa obtii o diploma cu rezultat bun intr-un subiect relevant, precum biologie, psihologie, fizioterapie, stiinta sportului, medicina, fiziologie, terapie ocupationala, fizica, cercetare operationala sau matematica.

O calificare postuniversitara poate fi necesara pentru anumite posturi. Experienta relevanta este benefica si poate fi obtinuta prin abordarea directa a angajatorilor, prin munca voluntara sau cursuri pe timpul vacantei.

Aptitudini cheie pentru ergonomisti. Candidatii trebuie sa posede bune aptitudini matematice, analitice, capacitatea de a rezolva probleme, abilitati interpersonale, de comunicare si de negociere. Pot fi utile cunoasterea conceptelor tehnice, precum si abilitatea de a aborda in mod sistematic sarcinile si de a intelege comportamentul uman.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.