Dietetician

Dieteticienii promoveaza o alimentatie sanatoasa si trateaza conditiile medicale prin stabilirea unui plan de mancare pentru pacienti, bazat pe stiinta nutritiei.

Dieteticienii lucreaza intr-un grup sau individual cu pacientii de toate varstele. Responsabilitatile includ oferirea de sfaturi legate de sanatate si promovarea unei diete sanatoase, ajutarea oamenilor de a ajunge la un consens in ceea ce priveste boala de care sufera; sfatuirea cu privire la anumite diete speciale; sustinerea de prezentari si redactarea rapoartelor; educarea profesionistilor in sanatate si a publicului despre nutritie; facilitarea schimbarilor in dieta; lucrul ca parte dintr-o echipa multidisciplinara; sprijinirea activitatii altor profesionisti in sanatate.

Angajatorii tipici ai dieteticienilor. Serviciul National de Sanatate angajeaza majoritatea dieteticienilor in spitale, in organizatii comunitare de sanatate, si in clinici ambulatorii. Unii dieteticieni lucreaza ca liber profesionisti, in timp ce restul lucreaza pentru sectorul privat de sanatate sau pentru companiile de mancare, bautura sau in cele farmaceutice.

Posturile libere atrag o competitie moderata. Acestea sunt mediatizate de catre serviciile de cariera si agentiile de recrutare, in ziare, in publicatii de specialitate sau online. Experienta anterioara si vizitele la spital pot oferi o viziune asupra profesiei.

Calificari si instruire. Poti deveni dietetician numai cu o diploma cu rezultate foarte bune in nutritie sau dietetica, sau printr-o diploma de stiinte ale vietii care include fiziologia umana si biochimia. O calificare postuniversitara adecvata este necesara pentru candidatii fara o diploma in nutritie sau dietetica.

Aptitudini cheie pentru dieteticieni. Dieteticienii au nevoie de o atitudine matura, increzatoare si empatica. Abilitatea de a interactiona bine cu oamenii din diferite medii precum si aptitudinile excelente de comunicare si interpersonale sunt esentiale – asa cum este si natura intelegatoare.