Cristalograf

Cristalografia este o ramura a stiintei care examineaza formele cristalizate ale materialelor ce formeaza compusii cristalini. Aceasta genereaza informatii care ajuta la realizarea unor progrese in domenii precum medicina, electronica sau procesul de productie.

Cristalografii examineaza structura moleculara si atomica a formelor cristalizate ale materialelor, incluzand metale, gaze si materiale biologice precum proteinele, acizii nucleici si virusurile. Acestia folosesc tehnici imagistice printre alte metode (precum difractia) pentru a studia legaturile dintre structura atomica a materialului si proprietatile sale chimice si fizice. Acest proces poate conduce la modificarea proprietatilor materialului, astfel facandu-l sa se comporte altfel in beneficiul societatii.

Un cristalograf poate lucra in diferite domenii precum biologie, chimie, stiinta materialelor, fizica, arheologie sau geologie. De exemplu, cristalografia a contribuit la intelegerea grafenului si a ajutat la descoperirea structurilor moleculelor biologice precum colesterolul, penicilina si insulina, dar si a structurii proteinelor si a ADN-ului.

Cristalografia poate fi folosita pentru a aborda problema rezistentei bacteriilor la antibiotice, pentru a crea medicamente in vederea tratarii bolilor, pentru a produce noi produse de ingrijire a pielii si a sanatatii, pentru a dezvolta noi materiale de imbracaminte. Aceasta descopera leacuri pentru boli ale plantelor si ale animalelor precum gripa porcina, descopera metode de a purifica apa si de a aborda problemele sanitizarii apei globale.

Responsabilitatile de zi cu zi ale cristalografului includ completarea cercetarii de laborator, cresterea si studierea formelor cristalizate, dezvoltarea modelelor computerizate ale structurilor, aduna si analizeaza datele obtinute.

Angajatorii tipici ai cristalografilor sunt universitatile, institutiile de cercetare, companiile farmaceutice si biochimice, laboratoarele de criminalistica.

Oportunitatile sunt mediatizate online, de catre serviciile de cariera, agentiile specializate de recrutare, in ziare sau in publicatii stiintifice.

Calificari si instruire

Poti deveni un cristalograf numai cu diploma. Veti avea nevoie de o diploma de licenta in chimie, stiinte ale materialelor, fizica sau biologie. Subiectul diplomei va depinde de aria in care veti dori sa lucrati. Cristalografia proteinelor va necesita, de exemplu, o diploma in biologie.

Multe posturi vor cere sa aveti si o calificare postuniversitara relevanta in domenii precum biologia structurala. Unii angajatori accepta si o diploma de masterat, dar majoritatea vor cere un doctorat.

Experienta obtinuta intr-un laborator este benefica, ba chiar necesara.

Aptitudinile cheie pentru cristalografi sunt: abilitatea de a rezolva probleme, de a acorda atentie detaliilor, de a judeca si de a lua o decizie, rabdare, aptitudini excelente matematice si de comunicare.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.