Controlor de trafic aerian

Controlorii de trafic aerian sunt responsabili cu directionarea în siguranta a miscarilor aeronavelor care sosesc si pleaca din aeroporturi si de-a lungul rutelor importante aeriene.

Ce face un controlor de trafic aerian?

Milioanele de pasageri care calatoresc cu avionul în fiecare an se bazeaza pe controlorii de trafic aerian pentru a-i aduce la destinatie în siguranta.

Controlorii mentin contactul prin radio / radar cu pilotii avioanelor în zonele desemnate, oferindu-le consiliere, instructiuni si informatii despre conditiile meteo si cele sigure de zbor, traiectoriile ascendente si descendente.

Controlorii de trafic aerian se specializeaza fie în control regional, fie în control de apropiere sau controlul aerodromului, iar specializarea va determina natura tipica de comunicare cu o aeronava. Desi este posibil sa ai o preferinta, specializarea oferita studentilor care s-au înscris la un curs de instruire poate depinde de nevoile companiei. Majoritatea controlorilor se specializeaza în controlul regional si lucreaza în centre regionale de control, unde sunt responsabili de traficul aerian dintre aeroporturi. Controlorii de apropiere lucreaza în aeroporturi în turnul de control, ghidând avioanele atunci când aterizeaza si gestioneaza traficul la sol în aerodrom.

Jobul cere un nivel înalt de responsabilitate si poate fi stresant, dar ofera recompense financiare semnificative si un sentiment de reusita. Mobilitatea în ceea ce priveste locatia este o cerinta comuna. Oportunitatile pot exista în America de Nord, în Orientul Mijlociu, si, actualmente, în Uniunea Europeana, multumita statutului englezei ca limba internationala a traficului aerian.

Angajatorii tipici pot fi Serviciile Nationale de Trafic Aerian, fortele armate, aeroporturile regionale, companiile aeriene.

Deoarece acestia trebuie sa fie capabili sa înteleaga si sa analizeze rapid datele complexe de radar si cele computerizate de zbor, si sa raspunda în mod corespunzator, urmatoarele aptitudini sunt necesare: vedere buna, conditie fizica si sanatate mentala buna – este posibil ca aplicantilor cu anumite conditii cum ar fi epilepsia sa nu li se permita sa ia parte la programele de instruire, capacitatea de a rezolva probleme, de a lucra rapid si corespunzator sub presiune, aptitudini excelente de comunicare, abilitatea de a ramâne calm sub presiune – în special când gestioneaza situatii de urgenta, auto disciplina, sa fie în pas cu tehnologia.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.