Contabil

Contabilii sunt angajati de organizatii sau clienti privati pentru a audita conturi, a furniza consiliere financiara si a administra conturile clientilor.

Cu ce se ocupa un contabil? Acesta ofera sfaturi financiare clientilor, care pot fi organizatii multinationale sau corpuri guvernamentale, sau întreprinderi mici independente. De obicei, contabilii se specializeaza într-o anumita arie de practica, incluzând auditul, consultanta în management, relansarea economica, contabilitate judiciara, impozite, asigurari, finante corporative. Sarcinile lor includ pregatirea conturilor si plata taxelor, administrarea salariilor si controlul veniturilor si al cheltuielilor, auditarea informatiei financiare, prezentarea rapoartelor, a bugetelor, a planurilor de afaceri, a bilantului contabil, analiza conturilor si a planurilor de afaceri. Un contabil furnizeaza servicii de planuire a taxelor tinând cont de legislatia actuala, se ocupa de cazurile de insolventa, negociaza termenii relatiilor de afaceri, se întâlneste si intervieveaza clientii, administreaza colegii si  termenele limita.

Lucrul se face de obicei la birou, iar orele se extind des dupa programul normal 9-17 în perioadele de vârf, cum ar fi la sfârsitul anului financiar.

Angajatorii contabililor pot varia de la firme private de contabilitate, la firmele de servicii profesionale, organizatii industriale, organizatii non profit de caritate, organizatii corporative si comerciale, corpuri guvernante sau sectorul public.

Posturile libere sunt publicate de catre serciviile de cariera, cum ar fi site-urile de recrutare a fortei de munca, ziarele nationale sau publicatii de specialitate pentru locuri de munca.

Contabilii trec printr-un proces riguros de recrutare si calificare, ceea ce este reflectat în statusul lor profesional înalt. Angajatorii cauta urmatoarele aptitudini: auto-motivare, integritate, simt dezvoltat al afacerilor, aptitudini de comunicare si interpersonale, abilitatea de a analiza si de a lucra într-o echipa, o abordare metodica si capacitatea de a rezolva probleme si de a respecta termenele limita eficienta în IT.