Contabil de stat (guvernamental)

Contabilii de finante publice sunt angajati de organizatiile sectoarelor publice, unde preiau o gama larga de servicii financiare practice si de consiliere.

Ce face un contabil de finante publice?

Acesti contabili se asigura ca bugetul sectorului public este cheltuit într-un mod adecvat. Activitatea lor poate include pregatirea informatiei despre conturi si buget, dezvoltarea si administrarea sistemelor financiare, consilierea, dezvoltarea si gestionarea politelor financiare, controlarea veniturilor si a cheltuielilor, creearea de legaturi cu personalul managerial, cu colegii si clientii, sau auditarea conturilor.

Activitatea tinde sa fie facuta la birou, iar orele de lucru se pot extinde dincolo de orele obisnuite 9:00-17:00, în special în perioadele de vârf, cum ar fi la sfarsitul anului financiar.

Angajatorii tipici ai contabililor de finante publice includ întreprinderile, directia de sanatate publica, institutii educationale, organizatii industriale sau de caritate.

Dupa calificare, pot exista mai multe optiuni flexibile de lucru, cum ar fi munca de acasa sau împartirea sarcinilor.

Locurile de munca disponibile sunt publicate de catre serviciile de cariera sau agentiile de recurtare si plasare forta de munca, în ziare sau publicatii specializate pe locuri de munca. Exista o competitie strânsa pentru contractele de stagiu, asa ca experienta anterioara si cercetarea pot fi extrem de benefice.

Pentru a obtine calificarea necesara, poti opta pentru studii universitare sau alte cursuri de specializare. Odata calificat, progresul în cariera poate fi destul de rapid. Chiar daca sunteti specializati în serviciul public modern, absolventii se pot muta în sectorul privat la fel de repede.

În ceea ce priveste setul de aptitudini necesare contabilului, acesta trebuie sa aiba bune cunostinte de calculator, sa aiba o gândire analitica si sa fie capabil sa resolve anumite probleme, sa fie bun la matematica, sa aiba un simt commercial excelent, sa acorde atentie detaliilor si sa aiba o abordare metodica, sa fie capabil ss se auto-motiveze, si sa poata lucra în echipa.