Consultant

Consultantii cauta sa imbunatateasca pozitia sau profilul unei organizatii prin rezolvarea anumitor probleme, gestionarea schimbarilor si imbunatatirea eficientei.

Consultantii ofera sfaturi si expertiza organizatiilor pentru a le ajuta sa isi imbunatateasca performanta comerciala in ceea ce priveste profitabilitatea, managementul, structura si strategia. Desi volumul de lucru poate fi coplesitor, consultanta este o profesie sociala, cu multe oportunitati de relationare. Activitatea acopera mai multe domenii precum managament, strategie, IT, finante, marketing, resurse umane si gestionarea lantului de aprovizionare.

Proiectele in care sunteti implicat si sarcinile pe care le primiti depind de zona in care lucrati, dar responsabilitatile generale includ realizarea de studii, cercetari si interviuri pentru a intelege afacerea, analiza statisticilor, detectarea problemelor si investigarea modurilor de rezolvare a acestora, evaluarea avantajelor si dezavantajelor strategiilor posibile, compilarea si prezentarea orala, vizuala si scrisa a informatiilor. In plus, acestia fac recomandari asupra imbunatatirilor, folosind modele de calculator pentru a le testa si pentru a prezenta cele gasite clientilor, implementeaza solutiile acceptate, dezvolta si implementeaza noi proceduri de instruire.

Angajatorii tipici ai consultantilor. Cei mai multi consultanti de management sunt angajati de catre firmele de consultanta internationale, de catre firmele de servicii profesionale sau de catre organizatiile financiare – contabilitate. Firmele de consultanta pot varia de la consultanti generalisti care ofera o gama mai larga de servicii, la consultante specializate in diferite domenii de afaceri, precum IT sau strategie. Consultantii sunt contractati de organizatii din toate sectoarele care cauta ajutor si indrumare in problemele de afaceri.

Posturile libere sunt mediatizate de catre serviciile de cariera, in ziarele nationale, in publicatiile relevante sau online. Unele consultante pot face angajari tot anul, dar altele au termenele de incheiere a cautarilor in noiembrie si decembrie.

Calificari si instruire.

O cariera in consultanta este, de cele mai multe ori, disponibila doar absolventilor. Cu toate acestea, este posibil pentru cei care au parasit studiile, si care au o experienta de cativa ani in afaceri, sa obtina o calificare.

Avantajoase sunt diplomele in urmatoarele domenii: afaceri, management, economie, matematica sau statistica.

Aptitudinile cheie pentru consultanti sunt: responsabilitate comerciala, bune aptitudini matematice, atentie la detalii, abilitati analitice si interpersonale, tact si capacitatea de convingere, spirit de echipa, auto-motivare si abilitati excelente de comunicare scrisa si orala.