Consultant agricol

Consultantii agricoli sunt consilieri specialisti care ofera consultanta tehnica, comerciala si financiara si furnizeaza informatii personalului din sectorul agricol si public.

Ce face un consultant agricol?

Consultantii agricoli furnizeaza consultanta pe folosirea si managementul terenului agricol. În mod obisnuit, acestia se specializeaza fie pe expertiza pentru afaceri, fie tehnica; specialistii din primul domeniu consiliaza proprietarii de teren agricol pe chestiuni financiare si pe strategiile de afaceri, în timp ce specialistii tehnici analizeaza cel mai eficient mod de utilizare al terenului. Adesea, specialistii tehnici se concentreaza pe un anumit domeniu, cum ar fi controlul poluarii, consiliere legata de silvicultura, sau sistemul de rotatie al culturilor. Oricare ar fi specializarea, scopul este de a echilibra viabilitatea comerciala a terenului agricol cu o dezvoltare durabila.

Sarcinile cheie includ vizitarea fermelor pentru a analiza si a colecta date, cum ar fi randamentul culturilor, masurarea, analiza si interpretarea datelor, evaluarea terenurilor, consilierea în acord cu legislatia actuala, realizarea de prezentari, redactarea publicatiilor tehnice, pregatirea rapoartelor, dezvoltarea si mentinerea unui set de contacte de clienti, participarea la conferinte, prestarea de servicii de marketing si de publicitate.

O mare parte a activitatii se desfasoara acasa sau la birou, în timp ce unii consultanti ar putea petrece timp si în laborator. Vizitele la ferme pot implica o perioada lunga de deplasare cu masina, desi distanta si necesitatea de a ramâne peste noapte depind de proiect. Saptamâna de lucru tinde sa fie de luni pâna vineri, desi variatii ale volumului de munca depind de cerintele de sezon – pot fi necesare ore lungi în timpul perioadelor aglomerate.

Exista oportunitati de promovare la pozitii senioare de consultanta si apoi la pozitii de management. Promovarea este adesea legata de experienta si performanta, iar relocarea sau specializarea ar putea fi necesare pentru a progresa.

Locurile de munca sunt publicate de catre agentiile de recrutare, în ziarele locale/nationale, si site-urile de oferte de munca. Oportunitatile pentru munca în strainatate apar în mod regulat, desi experienta internationala precendenta este adesea necesara, iar multe locuri de munca vacante  sunt temporare.

Angajatorii tipici ai consultantilor agricoli pot fi agentiile de dezvoltare agricola, organizatiile sectoarelor publice, institutiile de caritate si de conservare a naturii, firmele de consultanta a managementului fermei, fermierii, proprietarii de teren si cooperativele agricole.

În ceea ce priveste calificarile si instruirea necesare, o diploma în stiinta agricola si stiinta pamântului, diploma în horticultura, în stiinta plantelor si a animalelor, pot fi necesare pentru munca in strainatate, iar studiul ulterior într-o arie nisa poate ajuta la promovarea în cariera. Calificarile postuniversitare în afaceri si managementul proprietatii pot fi utile. Este posibil ss profeseze într-o consultanta de afaceri agricole dupa obtinerea unei diplome în afaceri. Orice specializare ar fi aleasa, este necesara experienta în industria agricola.

Aptitudini cheie pentru consultantii agricoli. Datorita naturii activitatii, este de ajutor daca absolventilor le place munca în natura. Posesia unui carnet de conducere si a unui autoturism apar de cele mai multe ori pe lista cerintelor. Angajatorii cauta indivizi care dispun de initiativa, capacitati de comunicare scrisa si orala, abilitatea de a convinge si de a vinde, de a mentine relatii, competente tehnice, analitice, cunostinte de IT, abilitatea de lucra într-o echipa.