Consilier

Consilierii lucreaza in termeni de confidentialitate cu indivizii care se confrunta cu dificultati personale, pentru a-i ajuta sa isi depaseasca problemele si pentru a face schimbarile adecvate vietii acestora.

Consilierii asculta, empatizeaza, incurajeaza si ofera incredere indivizilor. Natura problemelor intalnite variaza in functie de context, dar consilierii nu se ocupa de clientii care au probleme foarte mari si nu ofera sfaturi. O caracteristica a activitatii sale este reprezentata de trimiterea catre si mentinerea legaturilor cu alte agentii si alti specialisti.

Posturile libere pot aparea in cadrul serviciilor de consiliere, de practici generale, spitale, scoli, licee, universitati sau companii mai mari. Promovarea se realizeaza de obicei catre pozitii manageriale, dar oportunitatile sunt limitate, deoarece majoritatea departamentelor de consiliere sunt foarte mici.

Posturile libere sunt mediatizate intr-o varietate de publicatii de specialitate, online, sau prin agentiile de recrutare.

Cei mai multi consilieri au succes in desfasurarea activitatii independente, desi acest lucru este posibil numai daca ai o retea buna de contacte pentru referinte.

Calificari si instruire.

Deoarece este necesara mai multa experienta, consilierea nu reprezinta in mod normal prima optiune in alegerea carierei, si multi oameni profeseaza in domeniu mai tarziu in viata. Experienta poate fi dobandita direct prin abordarea angajatorilor, prin munca voluntara si prin crearea unei retele de contacte.

Acestea fiind spuse, puteti deveni consilier cu sau fara diploma. In cazul absolventilor, este posibil sa profeseze in domeniu cu o diploma in orice subiect. O atitudine matura si experienta relevanta sunt considerate a fi la fel de importante ca si orice subiect studiat la facultate, desi studiile in psihologie sau stiinte sociale pot reprezenta in avantaj.

Aptitudinile cheie pentru consilieri sunt: capacitatea de a asculta, sensibilitate si empatie, rabdare si calm, abilitatea de a gestiona situatii emotionale si de a comunica cu o varietate mare de oameni.