Consilier financiar / datorii

Consilierii financiari/datorii ofera informatii impartiale si confidentiale, ofera sfaturi si indrumare indivizilor care au probleme financiare, incluzand datorii la ipoteca/chirie si dificultati in indeplinirea angajamentelor financiare sau la credit.

Consilierii in datorii sunt angajati de birourile de consiliere a cetatenilor, de institutiile educationale, de centrele de consiliere independente sau de cartier, si de organizatiile de voluntariat sau de caritate. Munca este solicitanta si diversa, sarcinile variand de la intervievarea clientilor, evaluarea problemelor si redactarea rapoartelor, la mediere din partea unui client si furnizarea de consiliere legala.

Alte responsabilitati includ investigarea cazurilor, identificarea si discutarea optiunilor disponibile, oferirea de informatii, colectarea situatiilor financiare, pregatirea/distribuirea materialelor de publicitate, participarea la intalniri.

Trimiterea la, si pastrarea legaturii cu, alte organizatii relevante sunt caracteristici de baza ale activitatii. Persoanele consiliate se gasesc, de cele mai multe ori, in situatii de criza, cu probleme foarte complexe.

Numarul mic de posturi libere pe perioada nedeterminata si oportunitatile limitate de instruire formala care apar atrag o competitie serioasa. In consecinta, multi oameni resusesc sa patrunda in domeniu, dar de cele mai multe ori profeseaza ca voluntari, sau sunt angajati cu un contract pe o perioada determinata.

Posturile libere sunt mediatizate pe internet, in ziarele locale, regionale si nationale si in publicatii de specialitate.

Calificari si instruire. Experienta anterioara este esentiala pentru a profesa in domeniu. Aceasta poate fi obtinuta prin voluntariat la un centru local de consiliere, la birouri de consiliere a cetatenilor sau la institutiile de consiliere a studentilor.

Personalitatea si experienta relevanta sunt mai importante decat domeniul studiat la facultate, desi calificarile in drept, consiliere, psihologie, educatie, stiinte sociale sau administratie publica pot fi de ajutor.

Aptitudinile cheie pentru consilierii financiari. Acestia trebuie sa fie creativi si eficienti in comunicarea scrisa sau verbala. Esentiale sunt si maturitatea, increderea, rabdarea si grija pentru de bunastarea oamenilor.