Consilier cariera (pentru educatie superioara)

Consilierii in cariera pentru educatie superioara ofera informatii si indrumare cu privire la alegerea carierei si oportunitatile de angajare si educationale, studentilor universitari, materanzilor si absolventilor de facultate.

Universitatile sunt cele care angajeaza astfel de consilieri in cariera. Acestia evalueaza caracteristicile, aptitudinile si interesele personale prin interviuri individuale sau prin activitati de grup, si le asociaza oportunitatilor adecvate ce se ivesc; ofera sfaturi si ajutor, tin legatura cu scolile, colegiile, departamentele academice, angajatorii si organizatiile profesionale, organizeaza stagii profesionale, scriu literatura de cariera, planuri de actiune, redacteaza rapoarte, sustin prezentari, realizeaza ateliere, fac testari psihometrice si de personalitate, participa la conferinte, folosesc aplicatii specializate de indrumare asistate de calculator.

Posturile libere atrag o competitie acerba, si sunt publicate in ziarele locale, regionale sau nationale si prin internet.

Calificarile si instruirea necesare. Studiile medii sunt preferate pentru o astfel de profesie si, uneori, datorita experientei adecvate, nu mai este necesara diploma de universitate.

Orice domeniu universitar este acceptabil pentru a putea profesa: de obicei, experienta si personalitatea sunt mai importante decat domeniul studiat. Pentru unele pozitii, pot fi necesare anumite diplome (spre exemplu, o diploma in inginerie/drept/stiinta).

Aptitudinile cheie pentru astfel de consilieri. Angajatii trebuie sa aiba multa incredere in ei si capacitati excelente de sustinere a prezentarilor, de comunicare scrisa, verbala si de ascultare. Extrem de importante sunt si confidentialitatea, rabdarea, o atitudine care demonstreaza c? poate asculta fara sa judece, abilitati organizatorice, interpersonale si spiritul de echipa.