Consilier angajare

Consilierii in probleme legate de angajare ofera informatii, sfaturi si indrumare in mod impartial si confidential persoanelor despre o gama larga de chestiuni referitoare la angajare.

Consilierii din domeniul legat de angajare isi folosesc expertiza in probleme legate de concedieri din motive economice, concedieri implicite, dreptul la sanse egale, proceduri disciplinare si salarii mici. Sarcinile variaza de la intervievarea clientilor, evaluarea problemelor si redactarea rapoartelor, la medierea din partea clientilor si reprezentarea legala a acestora in fata curtii si a tribunalelor.

Alte responsabilitati includ pastrarea documentelor si a informatiilor, interpretarea legislatiei, explicarea contractelor si a altor documente oficiale, studierea cazurilor, determinarea celor mai bune modalitati de actionare, mentinerea la curent cu legislatia legata de angajare.

Referirea la, si mentinerea legaturii cu, alte organizatii relevante (in special cu angajatorii, agentii de recrutare, solicitorii si sindicatele) sunt caracteristici esentiale ale activitatii. Unii consilieri (acolo unde le permit resursele) pot oferi ajutor si sprijin celor care cauta locuri de munca – acestia ofera consiliere in ocuparea fortei de munca, in pregatirea CV-ului si a interviului etc. Persoanele consiliate se afla, deseori, in situatii de criza, ceea ce poate rezulta intr-un job stresant si solicitant din punct de vedere emotional.

Cei mai multi consilieri sunt angajati de centrele de consultanta, centrele de avocatura, organizatiile voluntare/de caritate si centrele dedicate consilierii in ocuparea fortei de munca. Oportunitatile apar odata cu organizatiile care apara dreptul la sanse egale si sindicatele.

Posturile libere sunt mediatizate in ziarele locale, regionale si nationale, online sau in revistele de specialitate.

Calificare si instruire. Experienta anterioara relevanta este esentiala inainte de a profesa in domeniu. Aceasta poate fi obtinuta prin asistarea in centrele locale de consiliere, birourile de consiliere a cetatenilor sau birourile uniunilor studentesti. Numarul mic de posturi libere permanente care apar, atrag in mod normal o competitie stransa. In consecinta, cei mai multi oameni raman ca voluntari sau sunt angajati pe termen scurt. Personalitatea si experienta relevanta sunt mai importante decat calificarile, desi o diploma in drept, consiliere, psihologie, educatie, activitate sociala/comunitara, administratie publica sau stiinte sociale, poate fi utila.

Aptitudinile cheie. Creativitatea si comunicarea eficienta scrisa si verbala sunt esentiale, asa cum este si atitudinea matura, increzatoare si rabdatoare.