Cercetator date

Un cercetator de date transforma datele brute in informatii valoroase de care o organizatie are nevoie pentru a creste si pentru a putea fi capabila sa concureze pe piata. Acestia interpreteaza si analizeaza datele din surse multiple pentru a gasi solutii creative la problemele aparute.

Rolul unui cercetator de date a evoluat si s-a extins de la cel de analist de date. Ca un analist, acestia organizeaza si analizeaza datele colectate de catre o organizatie, precum cifrele de vanzari, logistica sau cercetarea pietei etc. Diferenta este aceea ca un cercetator de date isi va folosi simtul ascutit in afaceri si abilitatea de a comunica cele gasite atat managerilor de afaceri, cat si liderilor de IT intr-o maniera care poate influenta modul in care o organizatie abordeaza o anumita problema survenita in afaceri.

Cercetatorii de date pot avea diferite functii depinzand de sectorul/industria in care sunt implicati. De exemplu, un cercetator de date care lucreaza pentru Facebook poate analiza ce pagini sunt pe placul utilizatorilor, si apoi foloseste aceasta informatie pentru a decide ce tip de publicitate va vedea utilizatorul atunci cand isi foloseste contul de Facebook. Acestia combina abilitatile practice precum matematica sau limbajul de codare cu abilitatea de a analiza statisticile.

Cele mai importante limbaje de programare folosite in analiza si in stiinta datelor sunt R, SAS, Python si SQL, in timp ce cunostintele de Java, C/C++, Perl si Ruby se pot dovedi utile cercetatorilor. Folosirea „datelor importante” (colectarea sau extragerea de date si analiza acestora) de catre companii si guverne inseamna ca cercetatorii sunt in cerere la nivel global.

In mod normal, un cercetator de date trebuie sa aiba un simt de afaceri mai dezvoltat, precum si abilitatea de a comunica cele gasite, si sa poate extrage un volum mare de date pentru a obtine informatii de care are nevoie. Cercetatorul foloseste aceste informatii pentru a influenta modul in care o organizatie abordeaza provocarile ce apar in afaceri, foloseste cunostinte combinate de informatica si aplicatii, formatare, statistica, analiza si matematica pentru a rezolva problemele, extrage date din surse multiple, selecteaza si analizeaza informatia din mai multe unghiuri, cautand tendintele care scot in evidenta problemele sau oportunitatile, comunica informatii importante catre directorii de afaceri si IT, face recomandari pentru a adapta strategiile existente de afaceri.

Angajatorii tipici ai cercetatorilor de date sunt: universitatile si institutiile de cercetare, guvernul, producatorii, bancile, companiile aeriene, companiile mari de date precum Google sau Facebook, agentiile de marketing si departamentele de marketing din companiile mari.

Stiinta datelor este o arie relativ noua de lucru, dar ca trecere de la analiza datelor, salariul poate fi destul de mare.

Calificari si instruire.

Exista cai de acces in aceasta cariera atat pentru absolventi, cat si pentru cei care parasesc studiile. O diploma in statistica, matematica, administrarea afacerilor sau informatica reprezinta o optiune viabila pentru a profesa in domeniu. Cei care parasesc scoala pot opta pentru cursuri de specializare sau pot aplica pentru o bursa ca analist de date iar evolutia va porni de acolo.

Aptitudini cheie: abilitatea de a rezolva probleme, de a comunica eficient, spiritul de echipa, capacitatea de a investiga, interesul pentru statistica, un simt de predictie a tendintelor si de identificare a tiparelor, gandirea inovativa, critica si simtul de observare.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.