Broker de asigurari

Brokerii de asigurari sunt responsabili de identificarea si organizarea asigurarilor pentru organizatiile comerciale si clientii privati.

Brokerii de asigurari stabilesc legatura intre clienti si companiile de asigurari, gasind clientului cele mai bune oferte de asigurari. Responsabilitatile postului variaza in functie de marimea si tipul de angajator: companiile mai mici ofera mai putine oportunitati de specializare decat firmele mai mari. Acestia se pot ocupa de asigurari intr-un sens general, acoperind domenii precum asigurarea proprietatii, a calatoriei, asigurari medicale pentru animale de companie, sau pot administra asigurari comerciale, care acopera zone mai complexe si de o importanta mai mare, precum marina, aviatia, petrolul si gazele.

Sarcinile tipice pe care brokerii de asigurari le indeplinesc in general: construiesc si mentin relatiile de munca cu clientii; programeaza si participa la intalniri; discuta si evalueaza nevoile actuale si viitoare ale clientilor; cerceteaza politele de asigurare; negociaza termenii si costurile cu furnizorii de asigurari; stabilesc asigurarea pentru clienti cu furnizorii de asigurari; colecteaza primele de asigurari; pastreaza documente detaliate in varianta electronica; reinnoiesc sau amendeaza politele existente pentru clienti; indeplinesc sarcini administrative generale; realizeaza serviciile de marketing.

Angajatorii tipici ai brokerilor de asigurari: casele de brokeraj mari si mici, companiile de consiliere financiara, firmele de asigurari si reasigurari si departamentele de management ale asigurarilor de risc financiar.

Posturile libere sunt mediatizate de catre agentiile de recrutare si serviciile de cariera, in ziarele locale si nationale, precum si in publicatii de specialitate.

Calificari si instruire. Exista cai de a profesa in domeniu atat pentru absolventi, cat si pentru cei care au parasit studiile. Pentru absolventi, este acceptabila o diploma in orice domeniu, desi studiile in ariile legate de afaceri/management si matematica, cum ar fi studiile economice sau matematica, pot fi benefice. A avea o diploma iti ofera oportunitatea de a te alatura unei firme mai mari de brokeraj, desi acestea sunt foarte competitive. Calificarile postuniversitare si de management al riscului reprezinta un avantaj.

Cei care abandoneaza studiile pot urma cursuri de specializare in asigurari si pot obtine posturi de stagiatura in brokeraj, in urma carora isi pot lansa cariera.

Utila este si experienta in domeniul bancar si/sau in asigurari prin stagiaturi si experienta anterioara.

Abilitatile cheie pentru brokerii de asigurari: increderea in abilitatile de negociere, seriozitatea si sinceritatea, administrarea excelenta si eficienta a timpului, capacitatea de a lua decizii, acuratete si atentia la detalii, buna comunicare scrisa si orala, abilitati analitice si interpersonale.