Bibliotecar

Bibliotecarii sunt responsabili cu achizitia, organizarea, administrarea si distribuirea resurselor bibliotecare. Deasemenea, este necesar ca acestia sa se asigure ca proviziile din biblioteca îndeplinesc cerintele utilizatorilor.

Meseria de bibliotecar implica un rol concentrat pe relatia cu oamenii, impunând ca indivizii sa administreze resursele de studiu, în timp ce tin cont de cerintele utilizatorilor. Sarcinile variaza în mod considerabil în functie de marimea bibliotecii, dar în mod obisnuit pot include selectarea, dezvoltarea, catalogarea si clasificarea resurselor din biblioteca, raspunderea la întrebarile cititorilor, utilizarea sistemelor bibliotecare si a aplicatiilor de calculator specializate. Totodata, bibliotecarii vor recruta, instrui si superviza realizarea sarcinilor de catre personalul angajat si se vor ocupa cu stabilirea legaturilor cu stafful departamenului academic, cu diverse organizatii externe si cu furnizorii, se vor asigura ca serviciile bibliotecare îndeplinesc nevoile unor anumite grupuri de utilizatori (spre exemplu angajati, studenti masteranzi, studenti cu anumite dizabilitati), vor administra bugetul si resursele, vor îmbunatati facilitatile IT, vor oferi sprijin lectorilor în utilizarea calculatoarelor si îi vor asista pe acestia la cercetarile literare.

În functie de locatie, deplasarea între bibliotecile din campusuri diferite poate fi necesara.

Orele de munca sunt în general 9:00-17:00 de luni pâna vineri, totusi, unele servicii pot fi disponibile în timpul serii, al weekendului, si uneori chiar 24 de ore din 24. Cu toate acestea, exista posibilitatea de a partaja activitatea si de a avea ore de lucru flexibile.

Cei mai multi bibliotecari se bucura sa afle mai multe despre un sector sau despre o anumita materie si sa îi ajute pe ceilalti în cercetarile lor. Responsabilitatea în ceea ce priveste anumite functii sau sarcini este des întâlnita indiferent de post, iar dezvoltarea aptitudinilor si a expertizei prin roluri din ce în ce mai specializate vor avansa prospectele de cariera într-un mod constant.

În ceea ce priveste angajatorii tipici ai bibliotecarilor, acestia pot fi universitatile si departamentele lor academice, institutiile de cercetare, bibliotecile publice, departamentele de specialitate din guvern, spitalele si firmele profesionale mari.

Activitatea profesionala independenta nu este rara; cu toate acestea, parteneriatele cu diferite institutii si contracte pe termen determinat sunt din ce în ce mai întâlnite. Flexibilitatea în ceea ce priveste locatia geografica poate fi de ajutor la avansarea în cariera.

Calificarile si instruirea necesara

Sunteti eligibil de a deveni bibliotecar cu orice diploma, dar daca prima dumneavoastra calificare nu este legata de managementul informatiei, veti avea nevoie de o formare postuniversitara. Unele cursuri postuniversitare pot cere ca aplicantii sa aiba o anumita experienta de munca în biblioteci sau în managementul informational.

Stagiul de formare profesionala si cursurile postuniversitare atrag o concurenta puternica, asa ca este recomandat sa aplicati din timp. Instruirea vocationala suplimentara, precum si dezvoltarea profesionala permanenta sunt necesare pentru orice post, întrucât conduc la pozitii mai bune si la garantarea unui statut recunoscut.

Aptitudinile cheie pentru bibliotecarii academici

Angajatorii cauta indivizi încrezatori în propriile puteri, cu aptitudini excelente interpersonale si organizatorice. Alte aptitudini cheie sunt: cunostinte bune de IT cu folosirea bazei de date si a internetului, lucrul în echipa si abilitati de management, capacitatea de a evalua resursele si a nevoilor utilizatorilor, aptitudinea de a comunica verbal si de a sustine prezentari, precum si detinerea de cunostinte specifice pe anumite subiecte, sau expertiza într-o anumita functie, spre exemplu în resurse ICT.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.