Auditor

Auditorii efectueaza audituri financiare (interne) si de management al riscului, precum si audituri financiare independente statutare (externe) ale organizatiilor din sectorul comercial si public.

Ce face un auditor? Auditorii sunt specialisti care evalueaza conturile companiilor si ale organizatiilor pentru a se asigura de validitatea si legalitatea documentelor financiare. Deasemenea, acestia pot îndeplini un rol de consiliere pentru a recomanda posibile masuri de evitare ale riscurilor si a face economie la costuri.

Auditorii lucreaza în departamentele de contabilitate ale unei varietati mari de firme si pentru firmele independente si certificate, analizând banii care au intrat si au iesit din organizatie, si asigurându-se ca aceste tranzactii sunt înregistrate si procesate corect.

Activitatile cheie includ colationarea, verificarea si analizarea foilor de calcul, examinarea conturilor companiilor si a sistemelor de control financiar, evaluarea nivelelor de risc financiar din organizatii, verificarea rapoartelor financiare pentru ca acestea sa fie precise si sigure. Auditorul identifica daca si unde procesele nu functioneaza asa cum ar trebui si ofera consiliere asupra schimbarilor ce trebuiesc facute, pregateste rapoarte, comentarii si fise financiare, in legatura cu personalul managerial si prezinta cele gasite si propun anumite recomandari, se asigura ca procedurile, politicile, legislatiile si reglementarile sunt corect implementate, evalueaza salariile.

Auditorii lucreaza de obicei de la 09:00 la 17:00, de luni pâna vineri. Este posibil ca acestia sa lucreze ore suplimentare sau în timpul weekendului pentru a respecta termenele limita, în special în timpul auditurilor fiscale.

Uneori, auditorii calatoresc pentru a îsi întâlni clientii, sau pentru a vizita fabricile si depozitele, unde verifica echipamentul si stocurile.

Angajatorii tipici ai auditorilor

Auditorii pot fi interni sau externi.

Auditorii interni lucreaza pentru firme profesionale care sunt subcontractate extern de catre companiile client, lucreaza ca parte din echipa de contabilitate a organizatiei, lucreaza pentru companii mari private, organizatii de caritate, printre altele.

Auditorii interni lucreaza în sectorul privat pentru a îmbunatati eficienta afacerii si a identifica unde procesele nu functioneaza asa cum ar trebui. Pe lânga evaluarea conturilor financiare, acestia trebuie sa tina cont si de alte aspecte ale companiei precum etica, sustenabilitatea mediului, reputatie si dezvoltare.

Auditorii externi lucreaza cu firme private de contabilitate, sau în sectorul public pentru Biroul National de Audit, efectueaza audituri obligatorii ale organismelor guvernamentale si din sectorul public, si pot fi chemati sa examineze finantele unor afaceri private, în special cele care lucreaza în asociatie cu organismele guvernamentale.

Auditorii externi joaca un rol vital în a se asigura ca banii strânsi din taxe sunt folositi eficient si efectiv.

Calificari si instruire. Exista rute într-o cariera în audit atât pentru absolventii de facultate, cât si pentru cei care au parasit scoala, desi rutele difera în functie de ceea ce va doriti: audit intern sau extern.

Auditorii externi trebuie sa se califice mai întâi ca fiind contabili într-o firma profesionala de contabilitate.

Este posibil pentru absolventi sa obtina o calificare contabila profesionala în timp ce lucreaza pentru Biroul National de Audit, ce ofera o schema de absolvire de trei ani.

Obtinerea calificarilor poate dura cinci ani, dar veti lucra în timp ce studiati. Angajatorii ofera, de cele mai multe ori, ajutor financiar cu examenele, fapt ce da studentilor oportunitatea de a lua concendiu de studii.

Auditorii interni nu trebuie sa se califice în contabilitate, desi ar putea fi util. Absolventii pot avea o diploma în orice disciplina, dar domeniul contabilitatii, al economiei sau IT pot fi, în special, utile. Cei care parasesc scoala pot pasi în aceasta cariera prin realizarea unui stagiu în audit.

Aptitudinile necesare sunt auto-motivarea, abilitatea de a se împarti între studiu si munca, atentia meticuloasa la detalii, bune abilitati matematice si de rezolvare a problemelor. Auditorul trebuie sa îsi arate interesul pentru sistemul financiar, sa poate lucra din proprie initiativa si ca parte dintr-o echipa, sa detina bune competente de IT, sa aiba bune abilitati interpersonale si de comunicare, incluzând aptitudini de prezentare si redactare a rapoartelor.

Lasă un răspuns

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.