Arhivar

Arhivarii sunt responsabili cu aprovizionarea, îngrijirea si administrarea unor colectii permanente de informatii care au rolul de a prezerva trecutul, si de a permite altora sa îl descopere.

Arhivarii sunt responsabili cu asamblarea, catalogarea, prezervarea si administrarea unor colectii valoroase de informatii istorice. Arhivarii lucreaza cu o mare varietate de organizatii ale sectoarelor publice si private, si, odata calificati, se pot misca în diverse organizatii, roluri si specializari. Sarcinile cheie ale jobului includ evaluarea, selectarea, recuperarea si aranjarea materialelor, raspunderea la anumite întrebari, organizarea evenimentelor de publicitate precum emisiuni sau expozitii, prezervarea si înmagazinarea documentelor valoroase, producerea materialelor educationale, identificarea si licitarea pentru finantare, negocierea achizitiei unor noi colectii, supervizarea personalului si a bugetului.

Arhivarii se pot specializa în provizia si îngrijirea unor anumite tipuri de informatii, precum harti, filmulete sau pergamente, sau în informatiile legate de un anumit subiect sau zona de interes. Acest fapt este valabil în special în cazul serviciilor majore de arhivare cu anumite departamente. Cu toate acestea, este de luat în considerare faptul ca majoritatea serviciilor necesita ca un singur arhivar sa îsi asume mai multe roluri; poate exista o suprapunere cu rolurile de gestionare ale înregistrarilor în special.

Odata calificati, arhivarii pot lucra pentru angajatori de orice marime, atât în sectorul privat, cât si în cel public, dar este necesara o anumita flexibilitate în ceea ce priveste locatia.

Posturile libere sunt anuntate în ziare nationale, sau pe site-urile specializate de recrutare a fortei de munca.

Angajatorii tipici ai arhivarilor sunt guvernul local si central, universitatile, organizatiile de caritate, bibliotecile, institutiile religioase, muzeele.

În ceea ce priveste calificarea si instruirea necesare, poti deveni un arhivar daca ai o diploma în orice disciplina, desi cele în istorie, engleza, drept, pot fi reprezenta un avantaj. Cursurile postuniversitare sunt competitive, de aceea este indicat sa ai experienta anterioara relevanta înainte sa aplici. Aceasta experienta poate fi platita sau neplatita, dar ar fi mai bine sa fie întreprinsa în departamente de arhiva decât în biblioteci. Aceste calificari pot fi cu norma întreaga, part-time sau învatamânt la distanta.

Interesul, cunostintele în istorie, precum si valorarea arhivei ca dovada a trecutului, se pot dovedi avantajoase. Desi cunoasterea limbii latine poate fi utila în anumite pozitii, actualmente nu mai reprezinta o necesitate.

Angajatorii cauta oameni care detin urmatoarele aptitudini: sa fi organizati, metodici, logici, cu capacitati administrative excelente, care sa fie capabili sa lucreze într-o echipa, sa comunice verbal într-un mod excelent, sa conduca cercetari în mod independent, sa fie prietenosi, empatici, capabili sa anticipeze si sa se pregateasca pentru diverse utilizari ale informatiei arhivate.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.