Arhitect

Arhitectii proiecteaza cladiri noi si sugereaza schimbari la cele existente.

Ce face un arhitect? Acesta realizeaza schita noilor proiecte de constructii, a schimbarilor si restaorarilor. Acestia îsi folosesc cunostintele specializate în constructie si aptitudinile dezvoltate în desen pentru a proiecta cladiri care sunt functionale, sigure si placute din punct de vedere estetic.

Arhitectii ramân implicati în tot procesul de constructie, adaptându-si planurile potrivit constrângerilor bugetare, factorilor de mediu sau nevoilor clientilor. Ca atare, acestia opereaza ca parte dintr-o echipa de proiectare, lucrând îndeaproape cu o varietate de profesionisti din domeniul constructiilor.

Activitatea tipica include proiectarea modelelor de constructie si a unor schite foarte detaliate, atât de mâna, cât si prin folosirea unor aplicatii specializate de calculator, mentinerea legaturilor cu profesionisti în legatura cu fezabilitatea potentialelor proiecte. Acestia trebuie sa îsi realizeze activitatea chiar si în prezenta unor factori de constrângere precum legislatia planificarii urbane, impactul asupra mediului sau bugetul alocat proiectului. Ei lucreaza îndeaproape cu o echipa de profesionisti formata din specialisti de tehnologie arhitecturala, manageri de constructie, inspectori de cantitate, depun aplicatiile pentru aprobarea constructiei si cer consiliere din partea departamentelor guvernamentale legale si de constructie. Arhitectii redacteaza si prezinta rapoarte, propuneri, aplicari si contracte, specificarea cerintelor pentru proiect, se adapteaza  planurilor conform circumstantelor si rezolva orice problema care poate aparea în timpul procesului de construire, se implica în proiecte, lucreaza si gestioneaza o echipa, calatoreste în mod regulat la siturile de constructie, la locatiile propuse si la întâlnirile cu clientii.

În cea mai mare parte, activitatea arhitectilor se va desfasura la birou. Cu toate acestea, vizitele la situri si întâlnirile cu clientii sunt frecvente, astfel încât deplasarile pot fi destul de dese.

Orele de lucru sunt, de obicei, cele de birou (de exemplu 09:00 – 17:00, de luni pâna vineri), dar arhitectii pot avea un program mai lung, pot lucra seara sau în weekend atunci când exista termene limita stricte de respectat.

Cei mai multi arhitecti lucreaza în domeniul privat, dar arhitectii deja stabiliti deseori îsi stabilesc propria afacere.

Studiul continuu si dezvoltarea expertizei ca profesionist reprezinta o parte esentiala a jobului, fiind necesar pentru un arhitect sa desfasoare 35 de ore de activitate de „dezvoltare profesionala continu?” pe an. Avansarea în cariera este posibila prin specializare sau parteneriate.

Locurile libere de munca sunt mediatizate online, de catre serviciile de cariera, agentiile specializate de recrutare sau în ziarele locale si nationale.

Angajatorii tipici ai arhitectilor sunt companiile mari de constructie, în special consultantele, firmele de arhitectura private, organele sectoarelor publice, marile organizatii industriale cu portofolii de proprietate substantiale.

Aptitudinile cheie pentru arhitecti: excelente abilitati de comunicare, atât scrise, cât si orale, multa creativitate si imaginatie, disponibilitatea de a avea un program lung, de a fi presat din cauza bugetului. Arhitectul trebuie sa dispuna de capacitati excelente de design si de schitare, sa fie competent în CAD (computer-aided design), sa fie atent la detalii, sa fie capabil sa analizeze imaginea de ansamblu a unui proiect. Arhitectul jongleaza cu mai multe sarcini, cu managementul proiectului, organizeaza, planifica, rezolva probleme, are calitati de lider, lucreaza bine într-o echipa, este constient de impactul social si de mediu al proiectelor sale.